Фото: соцмережі

США закликали покарати Росію за злочини проти українських дітей

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової через злочини щодо українських дітей. США закликали притягнути до відповідальності всіх винних.

Таку заяву зробила постійна представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, під час засідання Радбезу ООН. За її словами, українці мужньо чинять опір, захищаючи суверенітет своєї країни, свою свободу, демократію, культуру, і звитяжно борються, щоб захистити й повернути українських дітей, які були силоміць переселені або депортовані з окупованих територій у Росію та Білорусь.

"Російські офіційні особи казатимуть, що переміщення дітей є частиною гуманітарної евакуації. Але це грубе викривлення реальності в марній спробі виправдати те, що не підлягає виправданню", — сказала Томас-Грінфілд.

Представниця США також наголосила, що до переміщення українських дітей у табори на території Білорусі причетний і режим Олександра Лукашенка.

Томас-Грінфілд зазначила, що Сполучені Штати не стоятимуть осторонь, коли Росія скоює злочини проти людяності, затримує політичних активістів, журналістів і лідерів опозиції, а також американських громадян.

Скільки дітей росіяни вивезли з окупованих територій за останній період

За даними Центру нацспротиву, за останній період окупанти вивезли 50 старшокласників до Ярославля, аби агітувати їх вступати до місцевого університету імені Дємідова. Також росіяни вивозять дітей до таборів на "оздоровлення", зокрема:

  • 200 дітей з Довжанська до Анапи;
  • 200 дітей до Краснодарського краю (150 з Каховського та Генічеського районів Херсонщини, та 50 дітей з ТОТ Запоріжжя).

За даними Нацспротиву, в таборах дітям влаштовують концерти "російських зірок", а також проводять "патріотичні навчання", де місцеві педагоги промивають їм мізки. Нерідко дітей не повертають до України.

Нагадаємо, Офіс генерального прокурора повідомляв, що станом на 24 серпня внаслідок збройної агресії Російської Федерації офіційно загинуло 503 дитини дітей. Поранено 1115 неповнолітніх українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.08.2023 07:55