Фото: прес-служба "Укрзалізниці"

"Укрзалізниця" запускає евакуаційний поїзд з Херсона

У ніч на 6 червня російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію. Українська влада оперативно почала евакуацію мешканців Херсонщини. Зокрема, за даними Міністерства внутрішніх справ, проводиться вивезення населення з сіл: Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково міста Херсон — острова Корабел. 

"Укрзалізниця" повідомила, що запустила евакуаційний поїзд. Він є безкоштовним для громадян та відправиться о 12:00 до Миколаєва.

"Укрзалізниця" допомагає місцевій владі з евакуацією мешканців Херсону та прилеглих сіл через підрив ворогом Каховської ГЕС. За потреби будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди", — повідомили у компанії.

Підрив Каховської ГЕС: що відомо

За даними місцевої влади, критичного рівня вода досягне до 12:00 6 червняДо того ж вода у Каховському водосховищі стрімко падає — близько 15 сантиметрів за годину. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що є загроза затоплення до 80 населених пунктів.

Президент Володимир Зеленський скликав екстренне засідання Ради національної безпеки й оборони. За даними "Укргідроенерго", Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Епіцентром підриву стала машинна зала. За попереднім прогнозом, очікується спрацювання водосховища впродовж наступних чотирьох днів.

У чому важливість Каховського водосховища

Каховська ГЕС вважається останньою в переліку Дніпровського каскаду гідроелектростанцій. Вона розташована за п'ять кілометрів від Нової Каховки, що на Херсонщині. Цей населений пункт поки що тимчасово непідконтрольний Україні. До російського вторгнення саме ця станція забезпечувала річне регулювання стоку Дніпра, що дозволяло постачати електроенергію, а також допомагати у зрошенні й водозабезпеченні засушливих регіонів півдня України.

Падіння рівня води на Каховській ГЕС створює небезпеку для Запорізької атомної електростанції. Цей російський теракт може залишити ЗАЕС без води для охолодження, адже вода для атомної електростанції береться саме з Каховського водосховища.

Нагадаємо, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що підтоплення Кінбурнської коси через підрив росіянами Каховської ГЕС не повинно статися. Це, за його словами, може відбутися лише теоретично.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 10:08