Фото: "Укрінформ"

Уряд розширив перелік осіб, які зможуть отримати статус учасника бойових дій

Кабінет міністрів збільшив коло осіб, які можуть отримати статус учасника бойових дій. Тепер ця можливість доступна й добровольцям.

Такі зміни уряд зафіксував у відповідній постанові від 20.08.2014 413 "Про затвердження Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України й брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення або із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях, забезпечення їх здійснення у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією Російської Федерації проти України". 

Як повідомив представник уряду у Верховній Раді й народний депутат Тарас Мельничук, отримати статус учасника бойових дій можуть добровольці, які з 24 лютого до 25 березня 2022 року "брали участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з воєнною агресією РФ проти України, перебуваючи безпосередньо в районах і в період здійснення зазначених заходів".

Які передбачені пільги для учасників бойових дій

В Україні статус та пільги учасників бойових дій регулюється законом "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Відповідно до статті 12 закону учасники бойових дій мають право на певні пільги, пов'язані з медичним обслуговуванням, фінансовою допомогою, житлом.

Зокрема, учасники бойових дій мають пільги на оплату комунальних послуг, закупівлю засобів для опалення, інших питань, пов'язаних з житлом:

  • 75% знижку на плату за користування житлом;
  • 75% знижку на комунальні послуги;
  • першочергове забезпечення житловою площею для осіб, яким потрібно покращення умов;
  • першочерговий ремонт будинків і квартир;
  • першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва;
  • позика на будівництво чи ремонт нерухомості з умовою погашення за 10 років (відлік починається через п’ять років після закінчення робіт);
  • першочергове право на вступ до житлово-будівельних кооперативів і товариств.

Також варто знати, що учасникам бойових дій, які зазнали поранення чи каліцтва внаслідок виконання бойового завдання, держава повинна надати житло протягом двох років після взяття на облік. Пільги надаються лише громадянам, які мають посвідчення учасника бойових дій.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні з'являться програми для створення і розвитку бізнесу та активні програми зайнятості для працевлаштування ветеранів, у тому числі людей з набутою внаслідок війни інвалідністю. Нові напрямки планують запустити вже у квітні. Уряд напрацьовує низку варіантів для різних груп ветеранів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.07.2023 01:07