Фото: Житомирська ОДА

Оплата комуналки і першочергове надання житла: які пільги мають учасники бойових дій

В Україні статус та пільги учасників бойових дій регулюється законом "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Відповідно до статті 12 закону учасники бойових дій мають право на певні пільги, пов'язані з медичним обслуговуванням, фінансовою допомогою, житлом.

Зокрема, учасники бойових дій мають пільги на оплату комунальних послуг, закупівлю засобів для опалення, інших питань, пов'язаних з житлом:

  • 75% знижку на плату за користування житлом;
  • 75% знижку на комунальні послуги;
  • першочергове забезпечення житловою площею для осіб, яким потрібно покращення умов;
  • першочерговий ремонт будинків і квартир;
  • першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва;
  • позика на будівництво чи ремонт нерухомості з умовою погашення за 10 років (відлік починається через п’ять років після закінчення робіт);
  • першочергове право на вступ до житлово-будівельних кооперативів і товариств.

Також варто знати, що учасникам бойових дій, які зазнали поранення чи каліцтва внаслідок виконання бойового завдання, держава повинна надати житло протягом двох років після взяття на облік. Пільги надаються лише громадянам, які мають посвідчення учасника бойових дій.

В Україні діє нова система оформлення статусу учасника бойових дій

Від 1 грудня 2022 року, залежно від обставин, військовослужбовець може обрати варіант, яким чином отримати статус УБД. Якщо він продовжує служити, то може звернутися до командира військової частини, який подасть документи у відповідний орган. Може самостійно зібрати пакет документів, написати заяву до комісії та надіслати їх. Якщо військовослужбовець звільнений зі служби, йому краще самостійно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні з'являться програми для створення і розвитку бізнесу та активні програми зайнятості для працевлаштування ветеранів, у тому числі людей з набутою внаслідок війни інвалідністю. Нові напрямки планують запустити вже у квітні. Уряд напрацьовує низку варіантів для різних груп ветеранів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.03.2023 23:19