Прорив оборони Ізраїлю. Джерело: nytimes.com

"Усе розвалилося, як доміно": експерти назвали чотири провали служби безпеки Ізраїлю

У суботу, 7 жовтня, ізраїльські військові припустилися логістичних, оперативних і розвідувальних помилок одночасно. Це призвело до наймасштабнішого прориву оборони за півстоліття.

Про це написав The New York Times. При цьому військові та шпигунські служби Ізраїлю вважаються одними з найкращих у світі.

До речі, ізраїльська розвідка, незадовго до нападу, виявила спалах активності в деяких мережах бойовиків Гази. Тоді вони надіслали тривогу ізраїльським солдатам, які охороняли кордон, проте попередження фактично проігнорували, оскільки солдати його не зрозуміли або не прочитали.

Невдовзі після цього ХАМАС направило безпілотники, щоби вивести з ладу деякі ізраїльські військові станції стільникового зв’язку та вежі спостереження вздовж кордону, не дозволяючи офіцерам контролювати територію за допомогою відеокамер. БпЛА також знищили кулемети з дистанційним керуванням, які Ізраїль встановив на своїх прикордонних укріпленнях.

"Завдяки цьому бойовики змогли підійти та підірвати частини прикордонної огорожі та зруйнувати її бульдозером у декількох місцях із дивовижною легкістю, дозволяючи тисячам палестинців пройти через прогалини", — йдеться у повідомленні.

Четверо офіційних осіб заявили, що успіх атаки терористів зумовила низка провалів ізраїльської розвідки та військових, зокрема:

  • відмова офіцерів розвідки контролювати ключові канали зв’язку, які використовували палестинські бойовики;
  • надмірна залежність від обладнання для спостереження за кордоном, яке зловмисники легко вимикали, що дозволяло їм здійснювати набіги на військові бази та вбивати солдатів у їхніх ліжках;
  • скупчення командирів на одній прикордонній базі, яку захопили на початковій фазі вторгнення, що перешкоджає спілкуванню з рештою збройних сил;
  • готовність прийняти за чисту монету заяви військових лідерів Гази про неготовність до рішучих дій, зроблені у приватних каналах, про які палестинці знали, що за ними стежить Ізраїль.

"Ми витрачаємо мільярди та мільярди на збір розвідданих про ХАМАС. Тоді за секунду усе розвалилося, як кісточки доміно", — заявив колишній високопоставлений чиновник Ради національної безпеки Ізраїлю Йоель Гузанскі.

Напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль

У суботу вранці, 7 жовтня, бойовики терористичного угрупування ХАМАС проникли на територію Ізраїля з Сектору Газа, а також влаштували масований ракетний удар по містах Ізраїлю. Ізраїльська армія почала завдавати ударів у відповідь по Сектору Газа. 

Вночі 8 жовтня авіація Ізраїлю завдала ударів по мечетях, командних центрах та штабах у Секторі Газа. Попередньо, бойовики ХАМАС використовували релігійні об'єкти у військових цілях. Вранці 8 жовтня ліванське угрупування Хезболла обстріляло Ізраїль ракетами  і мінометами "на знак солідарності" з палестинцями. Водночас Армія оборони Ізраїлю заявила, що завдає ударів по одному із районів Лівану у відповідь.

Вже вдень у неділю, 8 жовтня, Ізраїль офіційно оголосив війну. Це сталось після рішення військово-політичного кабінету країни, який проголосував за застосування пункту 40 Алеф. 

Армія оборони Ізраїлю заявила, що за ніч 10 жовтня завдала ударів по понад 200 цілях у Секторі Гази. Вдень 10 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що Ізраїль переходить до "повноцінного наступу" на Сектор Гази.

Згідно з останніми даними, через напад ХАМАС в Ізраїлі загинули понад 1 200 людей. Раніше посол Ізраїлю в ООН повідомив, що жодних переговорів із бойовиками країна не вестиме, й "епоха переговорів із цими дикунами закінчилася".

Нагадаємо, що бойовики ХАМАСу під час нападу в суботу, 7 жовтня, вбили багато активістів, які боролися за права палестинців. Серед загиблих є велика кількість симпатиків Палестини, які опинилися на шляху в терористів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.10.2023 10:41