Фото: Nature Geoscience

В Антарктиді через зміни клімату фіксують стрімке озеленення: подробиці

Антарктичний півострів зазнав значного антропогенного потепління в останні десятиліття. Особливо швидко рослини, переважно мохи, почали рости з 2016 року.

Про це повідомляє Nature Geoscience.

Як зазначає видання, у той час, як кріосферні реакції добре визначені, реакції наземних екосистем з величезним переважанням мохів були кількісно оцінені. Аналіз архівів Landsat (1986-2021) з використанням робочого процесу хмарної обробки Google Earth Engine передбачає широкомасштабне озеленення по всьому Антарктичному півострові. Площа ймовірного рослинного покриву збільшилася з 0,863 кілометра квадратного у 1986 році до 11,947 кілометра квадратного у 2021 році, з прискореною швидкістю зміни в останні роки (2016–2021: 0,424 кілометра квадратного в рік) порівняно з періодом дослідження (1 кілометр квадратний в рік). 

Ця тенденція відображає ширшу картину озеленення в екосистемах з холодним кліматом у відповідь на недавнє потепління, що свідчить про майбутні широкомасштабні зміни в наземних екосистемах Антарктичного півострова та їх довгострокове функціонування.

За останні 60 років в Антарктиді спостерігалося значне підвищення температури, при цьому найвищі темпи потепління спостерігалися в регіонах Західної Антарктиди та Антарктичного півострова (АП) і відбувалися набагато швидше за середнє глобальне потепління. Попри недавню паузу в потеплінні (1999–2014 рр.) в АП, пов'язану з короткостроковою природною мінливістю клімату, переважний напрямок та величина потепління в АП очевидні, і очікується, що ця тенденція збережеться на рівні 0,34 °C за десятиліття до 2100 року. 

Прогнози кліматичної моделі припускають, що регіональне підвищення температури залишиться значно вищим за середнє світове значення, що буде сильніше взимку в Південній півкулі, ніж улітку, і буде пов'язане з великою кількістю опадів і збільшенням вегетаційного періоду. Оскільки понад 90% льодовиків Азійсько-Тихоокеанського регіону втрачають масу з 1940-х років, оцінки наслідків і реакцій у відповідь на зміну клімату Антарктиди в регіоні Азійсько-тихоокеанського регіону в основному були зосереджені на реакції кріосфери, особливо на реакції кріосфери континенту. 

Хоча зміни в кріосфері мають вирішальне значення для глобальної зміни рівня моря, потенційне триразове збільшення площі, вільної від льоду, на Азійсько-Тихоокеанському регіоні до кінця століття також означає, що критично важливо зрозуміти наземні біологічні зрушення для цього регіону, який вже містить більшу частину наземної рослинності Антарктиди.

Нагадаємо, вчені виявили новий переломний момент у кліматі. Приблизно 3 мільйони років тому, в епоху пліоцену, рівень вуглекислого газу в атмосфері був аналогічним до сьогоднішнього. Незначне збільшення потепління океану може призвести до великих втрат льоду і підвищення рівня моря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 06.10.2024 10:57