Фото: Pixabay

В Естонії дозволили одностатеві шлюби

В Естонії 1 січня набув чинності закон, який дозволяє укладення одностатевих шлюбів. Відтак, країна стала першою колишньою радянською державою, що легалізувала одностатеві шлюби.

Про це повідомляє Delfi.

Закон передбачає зміну інституту шлюбу таким чином, щоб будь-які фізичні особи, які досягли повноліття, могли одружитися — незалежно від статі.

"Закон набув чинності в понеділок 1 січня, і одностатеві пари можуть реєструвати заяву на шлюб онлайн з Нового року. Перші заявки будуть оброблені та сертифіковані до 2 лютого, при цьому обробка заявок зазвичай займає від одного до шести місяців", — йдеться у повідомленні.

Крім цього, в Естонії тепер також можна укласти договір про спільне проживання — зареєстрованим партнерам гарантується право виражатися у рішеннях, пов'язаних з їхнім партнером, та отримувати субсидії та пільги, якщо це необхідно.

Також парам, які уклали договір про спільне проживання, надається можливість одруження у спрощеному порядку. До того ж одностатеві подружні пари в Естонії можуть усиновлювати дітей. Одностатеве подружжя може усиновити дитину одного з подружжя за згодою другого біологічного батька/матері. При цьому за законом дитина не може мати більш як двоє батьків. Права та обов'язки, що стосуються дитини, як і раніше, належать насамперед її біологічним батькам.

Як відзначає Guardian, перемога на виборах прем'єр-міністерки Каї Каллас у лютому 2023-го сприяла зміцненню зусиль щодо досягнення шлюбної рівності. Каллас очолила найпрогресивніший коаліційний уряд в історії Естонії. 

"Для спільноти ЛГБТ+ це дуже важливе послання від уряду, яке говорить, що нарешті ми такі ж рівні, як і інші пари; що ми цінні, маємо право на однакові послуги та однакові можливості", — сказав керівник Baltic Pride Кейо Сомельт.

Нагадаємо, раніше Папа Римський Франциск дозволив римо-католицьким священникам благословляти одностатеві пари. Проте благословення не повинно бути частиною регулярних церковних ритуалів чи літургії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.01.2024 01:53