Фото: Лаурі Ляенеметс. Джерело – Siseministeerium

Чи повертатиме Естонія в Україну чоловіків призовного віку: заява міністра

Естонія готова укласти такий договір з Україною щодо можливості мобілізувати українців, які проживають у цій країні. Наразі Київ не має можливості законним способом повернути військовозобов'язаних чоловіків. 

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс, пише Postimees.

За словами міністра, в Естонії проживає близько 7,5 тисяч громадян України призовного віку, але багато хто з цих людей звільнений від мобілізації. Угода не стосується тих українців, які постійно проживають за кордоном, але безпосередньо матиме вплив на тих, хто приїхав до Естонії після повномасштабного вторгнення Росії, що почалося у лютому 2022 року, і нині проживає тут із тимчасовою посвідкою.

Ляенеметс планує офіційно повідомити українську владу, що якщо вони хочуть призвати українців в Естонії до армії, то Таллінн готовий укласти таку угоду з Україною.

"Естонія не залишиться осторонь. Ми із задоволенням готові укласти такий договір та допомогти Україні. Ми маємо уявлення про те, де в Естонії живуть ці люди. Ми готові сприяти в доставленні цих людей з Естонії до України, якщо вони цього потребують", — резюмував очільник МВС.

Раніше міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що до лав Збройних сил можуть запросити військовозобов'язаних українців, які живуть за кордоном. В Україні такі сценарії активно обговорюють.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський заявив, що українські військові на Ставці верховного головнокомандувача подали запит на мобілізацію 450-500 тисяч людей.

Нагадаємо, що українська влада вже анонсувала великий законопроект про мобілізацію, який Верховна Рада може ухвалити до кінця року. Депутати зараз напрацьовують цей документ. Він регламентуватиме норми мобілізації, а також рекрутинг, проходження служби й інші пов’язані з цим моменти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.12.2023 11:41