Фото: Міністерство оборони України

Умєров анонсував призов до армії чоловіків, які живуть за кордоном

До лав Збройних сил можуть запросити військовозобов'язаних українців, які живуть за кордоном. В Україні такі сценарії активно обговорюють.

Таку заяву зробив міністр оборони України Рустем Умєров в інтерв'ю Welt.

Посадовець припускає, що наступного року призвати на військову службу можуть чоловіків, які проживають за кордоном. Громадян України призовного віку від 25 до 60 років у різних країнах можуть попросити з'явитися до призовних пунктів Збройних сил.

Рустем Умєров розповів лише про запрошення. Проте, за даними німецького видання, міністр оборони дав зрозуміти, що можуть бути санкції, якщо запит не виконають.

"Ми все ще обговорюємо, що буде, якщо вони не приїдуть добровільно", — сказав він в інтерв'ю Welt.

Очільник Міноборони заявив, що у питанні мобілізації важливий фактор справедливості. Важливо, як військові будуть навчені та оснащені, де і коли вони будуть служити, та коли їх демобілізують. Умєрова запевнив, що для новобранців також будуть варіанти вибору залежно від їхніх здібностей.

"Ми хочемо справедливості для всіх, тому що це стосується нашої власної країни. Ми надішлемо їм запрошення", — додав посадовець.

Рустем Умєров також дав зрозуміти, що не відчуває симпатії до тих, хто відмовляється від військової служби через сумління.

"Це не покарання за те, що ви відстоювали свою країну і служили країні. Це честь", — додав глава Міністерства оборони.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що українські військові на Ставці верховного головнокомандувача подали запит на мобілізацію 450-500 тисяч людей.

Нагадаємо, що українська влада вже анонсувала великий законопроект про мобілізацію, який Верховна Рада може ухвалити до кінця року. Депутати зараз напрацьовують цей документ. Він регламентуватиме норми мобілізації, а також рекрутинг, проходження служби й інші пов’язані з цим моменти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.12.2023 11:42