Фото: ТСН

У Раді хочуть змінити закон про мобілізацію та військову службу: нардепка повідомила деталі

У Верховній Раді готують великий законопроект щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Про це у Facebook повідомила народна депутатка від "Слуги народу", заступниця голови Комітету Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла.

Зокрема, законопроект передбачатиме скасування відстрочки від призову для тих, хто здобуває другу, третю передвищу або вищу освіти.

"Кількість охочих навчатися під час дії воєнного стану збільшилася у 2-3 рази не тільки задля підвищення свого професійного рівня, але й для уникнення призову на військову службу", — наголошує Безугла.

Крім того, планується розширення переліку категорій людей, яких беруть на військовий облік. Зокрема це українці:

  • які до набуття громадянства пройшли військову службу в інших державах;
  • які були засуджені за вчинення кримінального правопорушення до позбавлення волі, обмеження волі, зокрема зі звільненням від відбування покарання;
  • яким після закінчення закладів вищої освіти надано військові звання офіцерського складу або які отримали військові звання після військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу.

Також у документі прописано нові підстави для звільнення від служби:

  • за власним бажанням для іноземців та осіб без громадянства;
  • у зв’язку зі звільненням з полону (крім тих, хто добровільно здався у полон)
  • у зв’язку з достроковим розірванням контракту для курсантів жіночої статі;
  • у зв’язку з наявністю інвалідності І чи ІІ групи;
  • у зв'язку із проведенням організаційних заходів у розвідорганах, СБУ, УДО.

Право на відстрочку від призову на військову службу нададуть педагогічним працівникам закладів фахової передвищої освіти. Водночас право на проходження військової служби нададуть особам з інвалідністю (за їхнім бажанням), попри наявність підстав для відстрочки від призову під час мобілізації.

У законопроекті, зокрема, узгодять й інші питання, пов'язані із мобілізацією, військовим обліком, проходженням військової служби. Відтак, документом передбачено наступні нововведення:

  • скасовується заборона на надання відомостей про реєстрацію місця проживання чи перебування призовниками, військовозобов’язаними та резервістами при укладанні трудового договору;
  • уточнюються обов’язки місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій щодо мобілізації, а саме здійснювати та забезпечувати оповіщення та прибуття громадян до ТЦК та СП;
  • уточнюється порядок прибуття військовозобов’язаних та резервістів до ТЦК та СП під час мобілізації, зокрема, на підставі спільного розпорядження керівника місцевої державної адміністрації (військової, військово-цивільної) та керівника ТЦК та СП або розпорядження керівника ТЦК та СП;
  • надаються повноваження Кабінету міністрів України затверджувати Порядок організації проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період на заміну внутрішнім директивним документам Збройних Сил України;
  • уточнюється порядок присвоєння військового звання "рекрут";
  • запроваджується окремий військовий облік військовозобов’язаних та резервістів розвідувального органу Міністерства оборони України та надається право цьому органу призивати на військову службу по мобілізації військовозобов'язаних та резервістів, які проходили військову службу у розвідувальному органі.

"Зменшується коло громадян, які мають право на відстрочку по догляду за особою з інвалідністю І та ІІ групи або яка потребує постійного догляду, до членів сім’ї першого ступеня споріднення, та усунення можливості ухилення від призову під час мобілізації шляхом оформлення фіктивного догляду за особами, які його потребують", — зазначила Безугла.

Також змінюється порядок надання відстрочки від призову громадянам, які здобувають передвищу та вищу освіту. 

Водночас, згідно з проектом закону, військові, яких було визволено із полону, матимуть нову додаткову відпустку зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів (крім тих, хто відмовився від подальшого проходження служби, і бажає звільнитися).

"Нові обов’язки для військовозобов’язаних щодо: обов’язкового проходження медичного огляду та лікування згідно з рішеннями ВЛК; наявності при собі військово-облікових документів, які пред’являти на вимогу уповноваженого представника ТЦК та СП", — зазначила нардепка.

Нагадаємо, Верховна Рада на засіданні 8 листопада продовжила строк дії воєнного стану і проведення загальної мобілізації ще на 90 діб. Таке рішення ухвалено вже вдев'яте з початку повномасштабної війни. 

Загалом зараз на військову службу призивають усіх придатних та обмежено придатних, якщо є потреба у людях на фронті чи в тилу. Зокрема, мобілізують тих, кого ВЛК визнала обмежено придатними, однак їх не відправляють на фронт, а — до частин забезпечення або до ТЦК.

Повідомлялось, що Україна запровадила Єдиний реєстр призовників, який покликаний нівелювати бюрократичну складову, щоби зменшити кількість необов’язкових візитів українців у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки для отримання довідок чи дозволів. 

Раніше у статті для The Economist головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомляв, що країні важливо розширити категорію громадян, які можуть бути покликані на навчання чи мобілізацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.11.2023 12:47