Фото: Pixabay

У МОЗ пояснили, як відрізнити відчуття тривоги від тривожного розладу

Тривога — це абсолютно обґрунтоване відчуття, адже людина за допомогою нього може сховатися від небезпеки та згуртуватися, аби захиститися за потреби. Тож відчуття тривоги не робить людину тривожною та не є підставою для діагнозу "тривожний розлад".

Водночас генералізований тривожний розлад є вагомою причиною звернутися до медичних фахівців. У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, як визначити його симптоми та зменшити вплив на організм.

Діагностувати генералізований тривожний розлад можна у разі, якщо у вас:

  • непідконтрольні тривога та відчуття страху в цілому, без конкретної причини;
  • упродовж останніх півроку було значно більше днів у такій тривозі, аніж без неї;
  • протягом цього часу постійно були бодай кілька разів: відчуття крайнього неспокою, перебування на межі сил, легка втомлюваність чи порожнеча в голові, дратівливість, напруженість м’язів, поганий сон, чи надмірна сонливість.

У МОЗ наголошують: якщо ці симптоми супроводжуються ще й головним болем, панічними атаками, запамороченнями, нудотою — необхідно вернутися до спеціалістів.

"Тривожні розлади це наслідок комбінації спадковості й впливу середовища й виховання і вони переважно піддаються лікуванню. І тут потрібен комплексний підхід: медикаменти, психотерапія та самодисципліна", — пояснюють медики.

Зменшити симптоми генералізованого тривожного розладу допоможе:

  1. Відмова від алкоголю. Алкоголь працює підступно — сп’яніння зменшує тривогу, але похмілля дуже посилює.
  2. Фізична активність — вона потрібна не просто для здорового способу життя, а й діє для тривожних людей як ліки. Регулярний спорт зменшує симптоми розладу.
  3. Перебування на природі, спостереження за птахами. Це дозволить поліпшити часте серцебиття чи високий рівень кортизолу.
  4. Звернення до сімейного лікаря, адже тривожний розлад часто можуть супроводжувати хронічні захворювання, такі як ішемічна хвороба серця, цукровий діабет.

Фахівці наголошують, що ефективне лікування починається з визнання наявності проблеми, грамотно підібраного фахівця.

"Адже чергова фраза, яку ми чуємо від друзів: "все буде добре", може виявитися безсилою в питанні психологічного здоров'я", — додають у МОЗ.

Нагадаємо, раніше у МОЗ заявили, що українці старішають на 10-15 років через психоемоційний тиск, викликаний війною. До того ж значно "молодшає" низка захворювань. Відомство готується до того, що через рік-два збільшиться кількість випадків онкологічних та серцево-судинних захворювань, тобто інфарктів і інсультів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.03.2024 03:40