В ООН обурені діями угорської влади, яка депортувала шукачів притулку

09 ТРАВНЯ 2019 13:41

Дві сім'ї з Афганістану - чотирьох дорослих і семеро дітей - видворили з території Угорщини, де вони намагалися отримати притулок.

В Управлінні ООН у справах біженців назвали дії угорської влади «обурливим і грубим порушенням міжнародного права і законів ЄС», повідомляє UN.

Обидві сім'ї з січня перебували під вартою в транзитній зоні на кордоні Угорщини з Сербією. Під час депортації їм надали можливість вибрати між Афганістаном і Сербією, з території якої вони прибули.

«Їх вислали, не потрудившись навіть вислухати, чому вони вирішили просити притулку, - заявив Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді. - Таке звернення викликає глибокий жаль».

Він висловив занепокоєння з приводу законодавства Угорщини, яке дозволяє автоматично відмовляти в наданні притулку тим, хто прибув з території «безпечної» країни. В даному випадку мова йде про Сербію.

В даний час обидві родини знаходяться в сербському центрі з прийому мігрантів і біженців.

В УВКБ закликали владу Угорщини забезпечувати харчуванням всіх затриманих шукачів притулку відповідно до вимог міжнародного права.

Під вартою в Угорщині знаходиться ще одна афганська сім'я - мати з чотирма дітьми. Європейський суд з прав людини заборонив їх депортувати.

Проте в УВКБ стурбовані подальшою долею цієї сім'ї, а також багатьох інших, яких утримують під вартою в транзитній зоні. У їх числі вихідці з Іраку і Ірану. Всім їм, як вважають в Управлінні ООН, загрожує депортація до країни походження або в Сербію.

Суспільство, 09.05.2019 13:41