В ООН представлена стратегія щодо припинення переміщень терористів в інші країни

08 ТРАВНЯ 2019 09:57

В ООН розробили заходи, які допоможуть відслідковувати переміщення терористів і не допускати їх проникнення в інші країни.

Перша стратегія такого роду була представлена ​​ в Нью-Йорку - це плід співпраці нещодавно створеного Контр-терористичного управління ООН з іншими партнерами.

Виступаючи на цій зустрічі, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш нагадав, що в останні кілька років ми стали свідками масштабних пересувань терористів з однієї зони конфлікту в інші.

«Буквально два роки тому ми встановили, що до терористичних груп в Сирії і Іраку приєдналися близько 40 тисяч іноземних бойовиків з 110 країн світу», - сказав він.

Багато з терористів вже перебували в санкційних списках Радбезу, що означає, що на них поширювався міжнародну заборону на поїздки. Проте, їм вдається обходити цю заборону.

Зазнавши військових втрати і втративши контроль над територіями в Сирії та Іраку, ІДІЛ і інші терористичні групи стали розширювати підпільні регіональні мережі.

Деякі з бойовиків, як зазначив глава ООН, намагаються повернутися на батьківщину, приєднатися до угруповань в інших зонах конфліктів або знайти безпечний притулок. Багато з них добре навчені і здатні можуть здійснювати теракти в місцях своєї нової дислокації. При цьому, як правило, терористичні організації тісно пов'язані з криміналітетом, які постачають бойовикам підроблені проїзні документи.

В ООН розробили нову програму, покликану зміцнити процедури контролю, перевірок і огляду на прикордонних пунктах, в тому числі в аеропортах з метою виявлення терористів і припинення терористичних нападів.

Раніше члени Ради Безпеки ООН в одній зі своїх резолюцій зажадали, щоб авіаційні компанії завчасно надавали владі інформацію про пасажирів для виявлення осіб, які включені в санкційні списки.

Така система попереднього повідомлення покликана зміцнити процедури перевірок та огляду в аеропортах, а також безпеку аеропортів.

Суспільство, 08.05.2019 09:57