Фото: Pixabay

У поліції назвали найпопулярніші схеми інтернет-шахрайства в Україні

Інтернет-шахраї змінили тактику своєї діяльності в Україні. Від початку повномасштабної війни в країні зловмисники перемикнути свою увагу на псевдоволонтерство та неіснуючі транспорті перевезення.

Про це розповів начальник відділу протидії злочинам у сфері комп'ютерних систем Департаменту кіберполіції Євген Дороганов в ефірі "Суспільне.Спротив".

За словами правоохоронця, якщо до 24 лютого 2022 року зазвичай шахрайські схеми використовували в інтернет-магазинах, то після — на волонтерах та перевізниках.

"З початку воєнного стану на території України шахрайство трансформувалося. З'явилися нові види, а саме: шахрайство під приводом перевезень громадян з гарячих точок, здавання в оренду житла громадянам, які тікають від війни. Також на арену вийшли псевдоволонтери та нібито надають послугу з перетину держкордону громадянам призовного віку", – розповів Дороганов.

Навесні та влітку 2022 року найпоширенішими були шахрайства з перевезень, оренди та соціальних виплат нібито від ЄС та різних організацій. Але згодом вони поступилися першістю фішингу —  це посилання і Telegram-канали, які націлені за заволодіння як грошима, так і персональними даними.

Щоб не потрапити на гачок зловмисників, Дороганов радить ні в якому разі не передавати свої персональні дані, не переказувати гроші "на емоціях" і без перевірки отримувача та не нехтувати інтернет-гігієною. 

Нагадаємо, зловмисники розсилають в інтернеті й на телефони українців фейкові повідомлення про можливість отримати грошову допомогу від нібито іноземних партнерів. Для отримання шахраї пропонують перейти за посиланням і ввести дані для входу на підробленому сайті, який імітує офіційні веб-ресурси.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.02.2023 06:38