В Росії заборонили організацію "Меморіал"

28 ГРУДНЯ 2021 13:28

В Росії сьогодні Верховний суд виніс постанову про закриття "Меморіалу" - громадської організації із захисту прав людини.

Це - ще один удар зі скорочення громадянського суспільства в країні.

«Меморіал Інтернешнл» вивчає історичні злочини, вчинені у колишньому Радянському Союзі і пропонує підтримку його жертвам.  Адвокат групи Тетяна Глушкова підтвердила це рішення CNN і повідомила, що група буде його оскаржувати. "Справжня причина закриття "Меморіалу" полягає в тому, що прокуратурі не подобається активність організації в питаннях реабілітації жертв радянського терору", - сказала Глушкова.

У листопаді Генеральна прокуратура Росії подала запит на ліквідацію "Меморіал Інтернешнл". Організацію звинуватили в неодноразовому порушенні закону, нібито вона не позначила всі свої публікації обов’язковим попередженням про «іноземного агента».  Москва визнала групу іноземним агентом у 2016 році, використовуючи закон, спрямований проти організацій, які отримують міжнародне фінансування. Представники групи стверджували, що для її закриття немає законних підстав та, що російський уряд переслідує Меморіал з політичних причин. Лауреат Нобелівської премії миру Андрій Сахаров був одним із перших засновників групи та першим почесним головою Товариства «Меморіал».

Рішення Верховного Суду не було несподіваним. Президент Росії Володимир Путін у своїй промові на початку цього місяця звинуватив "Меморіал" у неодноразовій підтримці груп, які внесені до чорного списку як "терористичні та екстремістські організації". "Її порушення були кричущими", - сказав він.  Проте Путін додав, що «Меморіал» «безперечно» є однією з найбільш «авторитетних» організацій Росії.

Світ, 28.12.2021 13:28