Фото з Facebook

У Туреччині залишилося підрахувати менше трьох відсотків бюлетенів: лідер опозиції наздоганяє Ердогана

У Туреччині станом на 08:15 15 травня підрахували 98,82% бюлетенів після президентських виборів

Про це свідчать дані Вищої виборчої ради, які отримує агентство "Анадолу" в онлайн-режимі.

На виборах президента Туреччини лідирує чинний глава держави Реджеп Тайїп Ердоган, який набрав 49,35% голосів. За лідера опозиції Кемаля Киличдароглу проголосували 45% виборців.

Ердоган перемагає в 52 провінціях, а Киличдароглу — в 30 провінціях. Стамбул та Анкара в більшості підтримали Киличдароглу. Якщо жоден з кандидатів не набере 50% плюс один голос, президентські перегони продовжаться у другому турі, який відбудеться 28 травня.

Підрахунок голосів на виборах президента Туреччини

Інфографіка: "Анадолу"

На виборах парламенту владна "Партія справедливості та розвитку" набирає 35,41%, опозиційна Республіканська партія — 25,33%.

Нагадаємо, що протягом останніх місяців, згідно з опитуваннями, саме Киличдароглу лідирував у передвиборчих опитуваннях, хоча його перевага і була невеликою. Киличдароглу днями звинуватив Кремль у змові та поширенні фальшивих матеріалів. Він пригрозив Москві погіршенням міжнародних відносин у разі, якщо Кремль "не триматиме руки якомога далі від турецької держави". Реакція Ердогана на такі заяви Киличдароглу була вкрай різкою. Він звинуватив опозицію в роботі на США. За його словами, опозиціонери нібито об'єдналися з Білим домом з метою скинути чинну владу в країні.

Раніше радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк повідомляв, що Туреччина у ситуації щодо війни у нашій країні зайняла нейтралітет. Президентські вибори в країні не мають вплинути на її позицію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.05.2023 08:21