В Угорщині та Румунії розкритикували реформу освіти в Україні

08 ВЕРЕСНЯ 2017 10:18

Міністерства закордонних справ Угорщини та Румунії розкритикували мовні положення закону «Про освіту», який 5 вересня ухвалили в Україні. Про це йдеться у відповідних заявах, які опублікували на сайтах міністерств, інформує TrueUA з посиланням на Тиждень.ua.

«Україна встромила Угорщині ніж в спину, коли внесла зміни до закону про освіту, який сильно порушує права угорської меншини ... Ганебно, що країна, яка прагне розвивати дедалі тісніші відносини з Європейським Союзом прийняла рішення, яке в повній опозиції до європейських цінностей. Це неприпустимо, що Україна позбавила угорців їх права здобувати освіту рідною мовою в школах і університетах, і залишила їм таку можливість тільки в дитячих садках і початкових школах», - йдеться в заяві МЗС Угорщини.

У МЗС Румунії зазначили, що «із занепокоєнням» зустріли новину про українську реформу освіти та вважають, то відповідний закон порушує права румунської меншини.

«У зв'язку з цим тема навчання румунською мовою в Україні буде включена до порядку денного держсекретаря Віктора МИКУЛИ, який наступного тижня відправиться до Києва», - йдеться в заяві МЗС Румунії.

Як повідомлялось, Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект №3491-д про освітню реформу. Так, стаття 7 законопроекту встановлювала, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова. Особам, які належать до корінних народів і національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською з поступовим збільшенням на кожному рівні кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою. 

Суспільство, 08.09.2017 10:18