Фото з соцмереж

В Україні готуються запустити сервіс "єБронювання" військовозобов'язаних у "Дії": як він працюватиме

Міністерство економіки готується до кінця поточного року запустити сервіс "єБронювання" військовозобов'язаних українців. Після початку роботи сервісу заброньовані працівники отримуватимуть витяг із реєстру заброньованих військовозобов’язаних.

Про це повідомили у прес-службі міністерства в інтерв'ю Forbes. За технічну частину відповідає Міністерство цифрової трансформації, а за регуляторну — Міністерство економіки.

У відомстві наголошують, ключовий момент — погодження постанови Кабміну, що регулюватиме "єБронювання", з органами центральної влади, Пенсійним фондом, податковою, зацікавленим бізнесом тощо.

Як працюватиме "єБронювання" у "Дії"

  • Через "єБронювання" керівники підприємства матимуть змогу дізнатися, скільки військовозобовʼязаних працівників вони зможуть забронювати. Це стане можливо завдяки обміну даними між реєстрами органів державної влади, Міністерства оборони та Генштабу Збройних сил України.
  • Якщо ввести у сервіс облікові дані конкретного працівника, можна буде перевірити, чи підпадає він під бронювання, чи має дефіцитну військову спеціальність, чи потрібно йому оновити дані в ТЦК тощо.
  • Якщо людина підпадає під усі критерії бронювання, отримує відстрочку від призову на військову службу на півроку.
  • Якщо дані потрібно уточнити, механізм передбачає можливість бронювання на один місяць. За цей час людина має звернутися у ТЦК та актуалізувати дані. Після цього компанія зможе повноцінно забронювати такого працівника. 

Після запуску "єБронювання" заброньовані працівники отримуватимуть витяг із реєстру заброньованих військовозобов’язаних. Він міститиме QR-код, що зчитуватиметься під час перетинанню кордону тощо.

У Мінекономіки наголошують, це неостаточна версія механізму, можуть внести ще певні зміни.

Нагадаємо, у квітні Кабінет міністрів змінив порядок для роботодавців бронювання військовозобов’язаних. Правила передбачали, що необхідно у строк не більше ніж п'ять робочих днів органам державної влади, іншими державним органам подати списки з відповідними працівниками до Генерального штабу Збройних сил. Там їх мають перевірити та затвердити. Далі Генштаб у строк не більше 10 робочих днів має передати ці списки до Мінекономіки, яке у строк не більше п'яти робочих днів повинне прийняти рішення про бронювання військовозобовʼязаних.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.10.2023 02:14