Фото: соцмережі

В Україні хочуть переписати Трудовий кодекс: які зміни пропонує Мінекономіки

Український ринок праці найближчим часом чекає велика реформа. Міністерство економіки підготувало проект нового Трудового кодексу. Старт його обговорення з усіма зацікавленими сторонами стартує у січні.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Ринок праці в Україні досі функціонує за Трудовим кодексом 1971 року. Попри численні зміни, цей документ більше не відповідає вимогам часу та гальмує розвиток економіки.Наша мета — створити умови, аби ті, хто хоче працювати, могли це робити без перешкод", — заявила перший віце-прем'єр, міністр економіки Юлія Свириденко.

За її словами, планують легалізувати різноманітні форми зайнятості: дистанційну роботу, надомну, нефіксований робочий час. Також більше не будуть використовувати паперові трудові книжки.

"Диджиталізуємо збір інформації про працівника. Боротимемось із мобінгом та чимало іншого", — додала вона.

Також у 2024 році Міністерство економіки планує реформувати підходи до державного замовлення. Це допоможе протидіяти структурному безробіттю.

"Це такий вид кадрового дефіциту, коли безробітних багато, але в той самий час ринок праці потребує зовсім інших фахівців", — заявила посадовиця.

Щоб розв’язати цю проблему, держзамовлення у вищих навчальних закладах буде зведено до мінімуму. Натомість в українців з’явиться можливість отримати грант та бажану професію.

"Грант частково покриватиме витрати на навчання (cofinancing of tuition). Заклад і освітню програму студент обиратиме за своїми вподобаннями. Мета такої системи — максимальна свобода вибору. Адже молода людина вступатиме в той навчальний заклад, куди хоче, а не де є бюджетні місця. У такому випадку шанси, що по закінченні він або вона працюватимуть за фахом — значно вищі, ніж за нинішніх умов", — пояснила Свириденко.

Міністр економіки акцентувала, що ще одним важливим кроком на шляху оновлення ринку праці в Україні стане модернізація Державної служби зайнятості.

"Відбудеться поступовий перехід цієї структури до сервісно-орієнтованої моделі розвитку людського капіталу та підтримки соціально незахищених категорій населення", — підкреслила вона.

Також Юлія Свириденко назвала перелік фахівців, яких потребує ринок праці. За її словами, це інженери та технічні спеціалісти оборонно-промислового комплексу, військові всіх спеціальностей, випускники зі STEM-освіти (наука, технології, інженерія та математика), медики, зокрема реабілітологи та психологи, освітяни, енергетики, будівельники, архітектори, проєктанти тощо.

Нагадаємо, в Україні з'явився сайт із пошуку вакансій у сфері відбудови й транспорту. Він має назву "Робота та відновлення". Тут можна знайти пропозиції від роботодавців, залучених до відновлення територій та інфраструктури країни. На порталі розміщені вакансії в галузях транспорту, зв'язку, будівництва та відбудови в цілому.

Додамо, в Україні з початку 2023 року покращується ситуація на ринку праці. За даними Державної служби зайнятості, у серпні рівень офіційного безробіття в Україні впав до чергового історичного мінімуму. У зв'язку з цим потреба роботодавців у працівниках зросла.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.01.2024 20:21