Фото: uzinform.com.ua

В Україні можна заробити на корупціонерах: запущено спеціальний портал

В Україні 6 вересня запущено Єдиний портал, де громадяни можуть залишати повідомлення про факти корупції. Відповідну платформу створило Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

Про це йдеться на сайті НАЗК.

Зазначається, що Єдиний портал повідомлень викривачів — це внутрішній канал повідомлення, який економить бюджет всіх інституцій та організацій на розробку власного окремого механізму. 

"Ефективне функціонування Порталу є частиною вимог для початку перемовин про вступ України до Євросоюзу. Таким чином виконано їхні рекомендації та інтегровано досвід інших успішних держав із побудови взаємодії з викривачами", — сказав очільник НАЗК Олександр Новіков. 

Посадовець наголосив, що про факти корупції можна повідомити й іншими доступними каналами повідомлення. Зазначається, що інформація викривачів оперативно надсилається її керівникам або уповноваженим підрозділам (особам) з питань запобігання та виявлення корупції, а також до спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції (НАЗК, НАБУ, Нацполіції, органів прокуратури).

У НАЗК повідомили, що посилання на Портал викривачів можна знайти на сайті відомства, а також на офіційних вебресурсах тих організацій і установ, які будуть підключені до Порталу.

Виплата винагороди: як отримати

У НАЗК повідомили, що розмір винагороди становить 10% від грошового розміру предмета корупційного кримінального правопорушення або від завданого державі збитку. Першою умовою для отримання винагороди є статус викривача у кримінальному провадженні. Вона виплачується за результатами судового розгляду після ухвалення судом обвинувального вироку, що набрав законної сили коштом Держбюджету органами державного казначейства.

У відомстві заявили, що повідомлення підлягає розгляду, якщо наведена у ньому інформація містить фактичні дані, які можуть бути перевірені. 

"Попередній розгляд повідомлень відбувається у строк не більше десяти робочих днів з дня внесення інформації до Порталу. Якщо під час попереднього розгляду виявляються ознаки корупційного правопорушення, матеріали передаються відповідному спеціально уповноваженому суб’єкту у сфері протидії корупції або ДБР. Якщо викладена у повідомленні інформація підтверджується, винні особи притягуються до дисциплінарної відповідальності уповноваженим на це суб’єктом", — йдеться на сайті НАЗК.

Нагадаємо, злочинна група на чолі з головним державним інспектором митного поста "Краковець" організувала корупційний механізм отримання неправомірної вигоди від громадян України за безперешкодне переміщення товарів через державний кордон у воєнний час.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.09.2023 11:38