Фото: Pixabay

В Україні протягом трьох років фіксували п’ять хвиль захворюваності на коронавірус

Протягом трьох років від початку поширення коронавірусу в Україні зареєстрували п’ять хвиль епідемічного підйому захворюваності. Спалахи спостерігалися щороку у лютому та жовтні-листопаді. 

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, що з 3 березня 2020 року по 31 грудня 2022 року було зареєстровано 5 361 770 підтверджених випадків COVID-19. 

"Влітку 2022 року спостерігалося суттєве зменшення кількості хворих на COVID-19, і наприкінці року показники захворюваності були вже на 35% меншими у порівнянні з 2021 роком. У 2022 році спостерігалось зменшення летальності. На це вплинули карантинні обмеження та колективна імунізація населення проти COVID-19, які у комплексі спрацювали ефективно", — зазначили у МОЗ. 

У відомстві наголошують, що хоч Всесвітня організація охорони здоров'я у травні цього року й скасувала пандемію, коронавірус все ще залишається постійною проблемою системи охорони здоров’я. На цій підставі людям рекомендовані безоплатні щеплення.

Якими вакцинами можна зробити щеплення від коронавірусу в Україні

У міністерстві нагадують, що щеплення можна отримати у пунктах вакцинації чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики використовують вакцини Janssen (виробник Johnson&Johnson) та Comirnaty (виробник Pfizer). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з п'ятирічного віку (виробник Pfizer — вакцина Comirnaty для дітей).

Скільки штамів коронавірусу на сьогодні фіксують в Україні

Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомляв, що на території України на сьогодні зафіксовано понад 13 штамів COVID-19. Внаслідок цього можливі відновлення карантинних обмежень під час зимового періоду. Найбільше випадків виявлено у Києві та Львові.

"Зараз територією України циркулює понад 13 штамів ковіду, тобто вірусу SARS-CoV-2. Це різні штами, але це все відхилення штаму "Омікрон", до якого ми звикли. Є певні особливості, напевно, в кожному штамі, але за клінічними симптомами це або середній, або легкий перебіг захворювання", — зазначав він.

Кузін наголошував, що у людей, які мають повний курс вакцинації, перебіг хвороби буде у легкій формі. За даними головного державного санітарного лікаря, починаючи з вересня, реєструється збільшення випадків захворювання як на гострі респіраторні вірусні інфекції, так і на випадки ковіду.

Нагадаємо, минулого тижня у Рівненській області зафіксували новий різновид штаму коронавірусу "Омікрон", який має назву "Арктур". Він характеризується підвищеним рівнем заразності у порівнянні з іншими різновидами.

Суспільство, 15.11.2023 04:12