Фото ілюстративне. Джерело: pixabay

Скільки штамів коронавірусу на сьогодні фіксують в Україні: відповідь МОЗ

На території України на сьогодні зафіксовано понад 13 штамів COVID-19Внаслідок цього можливі відновлення карантинних обмежень під час зимового періоду.

Про це заявив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю для "РБК-Україна".

За його словами, з вересня реєструється збільшення випадків захворювання на коронавірус. Найбільше випадків зафіксовано у Києві та Львові.

"Зараз територією України циркулює понад 13 штамів ковіду, тобто вірусу SARS-CoV-2. Це різні штами, але це все відхилення штаму "Омікрон", до якого ми звикли. Є певні особливості, напевно, в кожному штамі, але за клінічними симптомами це або середній, або легкий перебіг захворювання", — розповів він.

Кузін наголосив, що у людей, які мають повний курс вакцинації, перебіг хвороби буде у легкій формі.

"Випадки з госпіталізацією або смертельні випадки у нас, на жаль, припадають саме на вікову групу старше 60 років або серед тих людей, які мають супутні захворювання. Але і штам Пірола, Еріс та всі інші — це все відхилення від базової лінії Омікрона", — пояснив медик.

За даними головного державного санітарного лікаря, починаючи з вересня, реєструється збільшення випадків захворювання як на гострі респіраторні вірусні інфекції, так і на випадки ковіду.

"Стосовно регіонального розподілу, тут доволі важко виокремити якісь певні регіони, але як і раніше, ми фіксуємо більшу кількість випадків в містах, що мають більш щільне населення. Це місто Київ, Львів та інші, які за чисельністю населення наближаються до мільйона або перевищують мільйон", — додав Кузін.

Варто додати, що він не виключив повернення відновлення карантинних обмежень під час зимового періоду.

"Якщо подивитися по загальних нормах, то карантин під час зимового періоду є цілком можливим. І в багатьох регіон ах він застосовувався як у "доковідний" період, так і, скоріш за все, буде застосовуватися навіть і зараз", — заявив Кузін

Нагадаємо, минулого тижня у Рівненській області зафіксували новий різновид штаму коронавірусу "Омікрон", який має назву "Арктур". Він характеризується підвищеним рівнем заразності у порівнянні з іншими різновидами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.11.2023 16:17