Фото: Pixabay

У одній з областей зафіксували новий різновид штаму COVID-19 "Омікрон": чим він небезпечний

Новий різновид штаму COVID-19 "Омікрон", який неофіційно називають Еріс, зафіксували на Сумщині. Його особливість у тому, що він швидко розвивається та обходить імунітет.

Про це повідомили у Сумському обласному центрі контролю та профілактики хвороб з посиланням на головного державного санітарного лікаря області Володимира Збаражського.

"Еріс викликає набагато більшу занепокоєність в епідеміологів. Він відрізняється додатковою мутацією шипового білка, яка дозволяє йому краще прикріплюватися до клітин дихальних шляхів, швидше поширюватися та уникати імунітету. Щоправда, на сьогодні ВООЗ оцінює ризик для громадського здоров’я як низький", — йдеться в повідомленні.

Симптоми Ерісу відповідають відомим ознакам COVID-19:

  • лихоманка або озноб;
  • нежить;
  • задишка;
  • біль у м'язах або тілі;
  • головний біль.

​Нагадаємо, що в Україні розпочався епідемічний сезон 2023/2024 з гострих респіраторних вірусних інфекцій. З початку жовтня за перший звітний тиждень зареєстровано 119 063 випадки захворювань на ГРВІ. За даними Центру громадського здоров'я, інтенсивний показник захворюваності становить 290,4 на 100 тисяч населення, що на 39,9% менше від епідемічного порога, розрахованого для України, та на 13,4% менше за аналогічний період минулого епідемічного сезону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.10.2023 23:47