Фото: Pixabay

В одній з областей зафіксували новий різновид штаму COVID-19 "Омікрон": які його особливості

У Рівненській області зафіксували новий різновид штаму COVID-19 "Омікрон", який має назву "Арктур". Він характеризується підвищеним рівнем заразності у порівнянні з іншими різновидами "Омікрону".

Про це повідомив голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль. Його виявлено на території Дубенського району.

"Цей субваріант COVID-штаму Омікрон, вперше виявлений у січні 2023 року в Індії, швидко поширився світом. Характеризується дещо підвищеним рівнем заразності, що в 1,2 раза більший, ніж близький штам Kraken", — написав він у Facebook.

За словами Коваля, "Арктур" викликає у пацієнтів багато симптомів, притаманних для попередніх варіантів COVID-19.

"Це висока температура, кашель, біль у горлі, м'язова слабкість. А також додає новий симптом — сверблячий кон’юнктивіт (рожеве око) без гною, але з відчуттям липкості в очах", — підкреслив голова Рівненської ОВА.

Проте посадовець заспокоїв, що причин для паніки немає. Адже ВООЗ оцінює "серйозність" штаму, як низьку.

"Водночас, бачимо, що "корона" нікуди не зникла і вакцинація від неї, як і раніше бажана, особливо у віці 65+. Тим паче минулого тижня мали летальний випадок в Костопільській громаді. Вакцини досі безоплатні та у вільному доступі", — наголосив Коваль.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві охорони здоров’я України зазначали, що в нашій країні наразі не виявили нового штаму коронавірусу Pirola. Найпоширеніші симптоми нового варіанту коронавірусу (BA.2.86): нежить, головний біль, втома, чхання та біль у горлі, рідше — подразнення очей і висипи. Уперше його зафіксували в Ізраїлі. Зараз у світі майже 100 тисяч спричинених ним випадків захворювання. Йдеться, зокрема, про випадки у Великій Британії, США, ПАР, Швеції, Франції, Португалії, Канаді, Таїланді, Швейцарії й Австралії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.11.2023 15:10