Фото ілюстративне. Джерело: pixabay

Чи загрожує Україні новий штам коронавірусу Pirola: пояснення МОЗ

Найпоширеніші симптоми нового варіанту коронавірусу (BA.2.86): нежить, головний біль, втома, чхання та біль у горлі, рідше — подразнення очей і висипи.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Міністерства охорони здоров’я України. У відомстві уточнили, що в нашій країні наразі не виявлено нового штаму коронавірусу Pirola.

Уперше його зафіксували в Ізраїлі. Зараз у світі майже 100 тисяч спричинених ним випадків захворювання. Йдеться, зокрема, про випадки у Великій Британії, США, ПАР, Швеції, Франції, Португалії, Канаді, Таїланді, Швейцарії й Австралії.

"Ми не виключаємо, що новий варіант коронавірусної інфекції з'явиться на території України. Враховуючи, що тисячі українців, які вимушено покинули свої домівки через війну, приїжджатимуть або повертатимуться додому з країн, де вже є новий штам", — зазначив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

У МОЗ додали, що в кожній області під час епідсезону-2023/2024 спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб продовжать відбирати зразки, лабораторно досліджувати штами та вивчати мутації, які виникають.

"Єдиним дієвим способом забезпечення імунітету проти коронавірусної хвороби залишається вакцинація, особливо для людей, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; вагітних, людей, старших за 60 років", — наголосили в Міністерстві охорони здоров’я України.

Як відомо, вакцинація є безоплатною у сімейного лікаря та пунктах щеплень. Загальний рекомендований курс з первинної вакцинації проти COVID-19 і першого бустера — це три щеплення.

У чому небезпека нового коронавірусу

Новий штам коронавірусу BA.2.86 має численні генетичні зміни — у нього понад 30 мутацій у шиповидному білку в порівнянні з поточним найпоширенішим варіантом. Така кількість мутацій дуже насторожила вчених. Саме BA.2.86 став найпомітнішим штамом після Omicron.

Професор Франсуа Баллу, директор Інституту генетики UCL, розповів, що найбільш ймовірний сценарій появи цього штаму полягає в тому, що коронавірус сильно мутував в організмі людини з ослабленим імунітетом, яка до того ж хворіла на COVID-19 дуже тривалий час. Це сталося приблизно рік тому, а потім новий мутований штам увійшов назад у суспільство.

"Відтоді BA.2.86 циркулює у країнах з поганим епіднаглядом і тепер неодноразово поширювався на інші країни світу", — заявив Баллу.

Водночас навіть у найгіршому сценарії, коли BA.2.86 викличе нову хвилю захворюваності, вчені не очікують високих рівнів важких перебігів і смертей, як це було, коли поширювалися варіанти Альфа, Дельта або Омікрон.

А за словами біолога-еволюціоніста з католицького університету Левена в Бельгії Тома Вензелірса, прогнозувати, чи велику хвилю заражень викличе цей штам зараз, поки неможливо, також неясно, як він вплине на госпіталізації.

При цьому професор Роуленд Као, епідеміолог з Единбурзького університету, сказав, що поява нового варіанту не стала несподіванкою.

"Але, це не означає, що ми добре до цього готові зараз", — зазначив він.

Нагадаємо, 28 вересня стало відомо, що лондонський аеропорт Гатвік скорочує рейси (до 800 на день) через спалах захворюваності серед персоналу. Близько 30% співробітників відділу хворіють, у деяких виявили COVID-19. Ліміт на вильоти та прильоти встановили до неділі. Найбільша кількість скасувань припаде на п'ятницю, 29 вересня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.09.2023 16:33