Фото: tva.ua

Тривав понад три роки: в Україні офіційно завершився карантин через коронавірус

В Україні у суботу, 1 липня, офіційно завершується дія карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією COVID-19.

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Відтепер COVID-19 переходить до групи сезонних захворювань, як грип.

"Навесні ВООЗ скасувала надзвичайну ситуацію в сфері охорони здоров'я, тобто COVID-19 було перенесено до постійної проблеми охорони здоров'я. Однак COVID-19 нікуди не зникає, а SARS-CoV-2 циркулюватиме надалі. Тому вакцинація залишається рекомендованою, пункти щеплення працюватимуть", — пояснив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Наразі на рівні країни є понад 7 млн доз вакцини. За рекомендаціями ВООЗ, вакцинуватись насамперед мають групи ризику: вагітні, особи віком 60+, імуноскомпроментовані, а також працівники об’єктів критичної інфраструктури. 

"Базові протиепідемічні та профілактичні заходи (маски, антисептики, обмежувальні заходи та дистанції у місцях громадського користування)   залишаються рекомендованими та застосовуватимуться у разі точкових спалахів COVID-19 на рівні окремих колективів, міст чи областей", — зауважили у МОЗ.

Також зазначається, що використання та наявність COVID-сертифікатів на території України через відсутність карантинних обмежень вже є не обовʼязковою вимогою.

"Попри скасування пандемії кожна держава приймає самостійні рішення щодо запровадження карантинних обмежень стосовно різних інфекційних хвороб, тому в разі закордонних поїздок варто перевірити вимоги країни стосовно COVID-сертифікатів", — зауважили у МОЗ.

Коронавірус в Україні та світі: що відомо

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоровʼя оголосила поширення коронавірусу пандемією. Влада Китаю повʼязувала спалах захворювання з уханським ринком тварин і морепродуктів "Хуанань": перші пацієнти були там або постійними покупцями, або продавцями. Учені вважають, що в ланцюжку передавання вірусу SARS-CoV-2 були кажани, змії або панголіни (у Китаї їхнє мʼясо вважають делікатесом).

За даними ВООЗ, станом на 1 січня 2023 року українці отримали 34 939 868 доз вакцини проти COVID-19. Фахівці ВООЗ рекомендували Україні збільшити рівень охоплення первинною серією вакцинації людей літнього віку, людей з ослабленим імунітетом і осіб із супутніми захворюваннями незалежно від віку. Також медики радять вакцинувати проти коронавірусу групи ризику кожні 6–12 місяців.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я 5 травня оголосила про завершення пандемії COVID-19.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.07.2023 09:50