Фото: Рixabay

Тривожна статистика: скількох українців з початку пандемії вбив коронавірус

Всесвітня організація охорони здоров'я 5 травня оголосила про завершення пандемії COVID-19, однак це не означає, що українці повинні забути про вакцинацію. Коронавірус нікуди не подівся, й на нього продовжують хворіти українці.

Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

"ВООЗ у п'ятницю, 5 травня, вийшла із заявою, що COVID-19 вже не є небезпекою, але ми маємо розуміти, що він нікуди не подівся, люди продовжують хворіти в усьому світі. З початку пандемії понад 112 тисяч українців померли саме від COVID-19, і не можна говорити, що ми з п'ятниці повинні забути про ковід. Вакцинація є ефективним засобом убезпечення від інфікування вірусом SARS-CoV-2", — сказав Дубров.

Чиновник нагадав, що в Україні, згідно з рішенням уряду, карантин триває до 30 червня. Надалі це рішення переглянуть.

Коронавірус в Україні та світі: що відомо

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоровʼя оголосила поширення коронавірусу пандемією. Влада Китаю повʼязувала спалах захворювання з уханським ринком тварин і морепродуктів "Хуанань": перші пацієнти були там або постійними покупцями, або продавцями. Учені вважають, що в ланцюжку передавання вірусу SARS-CoV-2 були кажани, змії або панголіни (у Китаї їхнє мʼясо вважають делікатесом).

Станом на 5 травня 2023 в Україні налічувалося 5 529 459 тих, хто хворів на коронавірус, з них померло — 112 128.

За даними ВООЗ, станом на 1 січня 2023 року українці отримали 34 939 868 доз вакцини проти COVID-19. Фахівці ВООЗ рекомендували Україні збільшити рівень охоплення первинною серією вакцинації людей літнього віку, людей з ослабленим імунітетом і осіб із супутніми захворюваннями незалежно від віку. Також медики радять вакцинувати проти коронавірусу групи ризику кожні 6–12 місяців.

Нагадаємо, Кабінет міністрів продовжив до 30 червня режим надзвичайної ситуації і карантин по всій території України. У відомстві вважають, що цієї весни варто очікувати на збільшення кількості нових випадків COVID-19 в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.05.2023 02:41