Фото: Рixabay

В Україні спростили вимоги до аптек у сільській місцевості: що потрібно знати

Кабінет міністрів під час засідання минулого тижня спростив вимоги до аптек у сільській місцевості. Зокрема, йдеться про зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) з метою забезпечення доступності лікарських засобів для населення сільської місцевості.

Про це повідомив постійний представник Кабінету міністрів у парламенті Тарас Мельничук.

"Визначено, що загальна мінімальна площа аптек, які здійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами, становить: для аптек, розташованих у селищах та селищах міського типу не менше ніж 30 кв. м (площа торговельного залу — не менше ніж 13,5 кв. м); для аптек, розташованих у селі не менше ніж 18 кв. м (площа торговельного залу — не менше ніж 6 кв. м, приміщення для зберігання лікарських засобів — не менше ніж 3,6 кв. м; кімната для персоналу — не менше ніж 2,4 кв. м)", — йдеться у повідомленні.

Раніше міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявляв, що уряд спростить Ліцензійні вимоги до розміщення аптечних пунктів у сільській місцевості, аби кожна аптека, що відкривається, обов’язково працювала з програмою "Доступні ліки".

В Україні з'являться мобільні аптеки

В українських селах невдовзі з'являться мобільні аптеки. Кабінет міністрів ще у серпні ухвалив постанову, яка дозволяє створювати мобільні аптечні пункти у сільській місцевості, де немає звичайних стаціонарних аптек. 

Як пояснили в уряді, на період воєнного стану такі пересувні аптечні пункти зможуть працювати на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій.

Мобільні аптечні пункти працюватимуть аналогічно, як і стаціонарні аптеки. Всі рецептурні препарати відпускатимуться виключно за рецептом (як паперовим, так і електронним). Досвід для створення таких мобільних аптек Україна запозичила у США.

Скільки сіл в Україні не мають аптечних пунктів

За даними МОЗ, зараз в Україні залишається понад 20 тисяч сіл, які не мають аптечних пунктів. Це створює незручності для місцевих мешканців у доступі до необхідних ліків. Тоді як мобільні аптечні пункти реалізовуватимуть звичайні аптечні препарати, а також медикаменти за програмою "Доступні ліки". 

"Одна з проблем медичної галузі, над вирішенням якої ми працювали тривалий час, це забезпечення доступу людей до необхідних їм ліків там, де цей доступ з певних причин обмежений. Йдеться про сільську місцевість та території, де ведуться активні бойові дії. Постійні атаки Росії, руйнування медичної інфраструктури, порушення логістичних ланцюгів ще більше ускладнюють ситуацію", — зазначав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

Нагадаємо, Кабінет міністрів повернув обмеження у назвах на вивісках аптек. Тепер знову заборонено вказувати вартість тих чи інших лікарських засобів на зовнішніх конструкціях аптечних приміщень. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.09.2023 03:43