Фото: соцмережі

В Україні створили онлайн-платформу про усиновлення та сімейне виховання дітей: деталі

У середу, 15 травня, в Міжнародний день сім’ї, в Україні запустили єдину державну онлайн-платформу про усиновлення та сімейне виховання дітей — "Україна для кожної дитини".

Про це повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики України.

"Це перший крок до диджиталізації системи догляду та підтримки дітей. "Україна для кожної дитини"  — онлайн-платформа, де в єдиному місці можна знайти необхідну інформацію та ресурси, що стосуються усиновлення і влаштування дітей в сімейні форми виховання", — йдеться у повідомленні.

На новоствореній платформі "Україна для кожної дитини" можна:

  • отримати покроковий алгоритм дій, щоб прийняти дитину у свою сім’ю;
  • дізнатися про усиновлення, сімейні форми виховання та патронат;
  • скористатися "Лінією турботи" та знайти потрібного експерта чи експертку;
  • дізнатися про освітній онлайн-курс "Народжені серцем" для майбутніх усиновлювачів;
  • почути історії дітей і родин, які вже мають досвід усиновлення або виховання в сімейних формах. 

Наступним кроком стане побудова комплексної системи для упорядкування інформації про дітей, які потребують підтримки держави. Зокрема, нова система забезпечить більш прозорий та зрозумілий механізм подання документів та проходження навчання кандидатами в усиновлювачі, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни й піклувальники, патронатні вихователі.

"Люди, які відкрили своє серце, щоб взяти дитину в родину та поділитися з нею своєю любов'ю, мають неабияку сміливість. Наша платформа підтримає їх на цьому шляху. Для майбутніх батьків це, перш за все, путівник, який допоможе дізнатися більше про усиновлення. Онлайн-платформа допоможе потенційним батькам стати ближчими до дитини та підготувати себе до батьківства", — зазначила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

До того ж платформа сприятиме реалізації права кожної дитини зростати в сімейному оточенні та популяризуватиме сімейне виховання дітей. Водночас вона стане покроковою дорожньою картою для родин, які хочуть допомогти дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

Онлайн-курс про усиновлення "Народжені серцем"

На платформі відкрито доступ до нового онлайн-курсу про усиновлення "Народжені серцем", який допоможе розібратися в усіх аспектах цього процесу: від юридичних нюансів до психологічної підготовки майбутніх батьків.

Курс складається з чотирьох модулів та містить відеолекції для тих, хто планує прийняти у свою родину дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування. Під час проходження навчання учасники курсу знайдуть відповіді на численні запитання та більш впевнено й усвідомлено прийматимуть таке важливе рішення, як усиновлення дитини. Онлайн-курс є додатковим ресурсом, а не альтернативою обов’язковій підготовці кандидатів, яку вони мають пройти відповідно до законодавчих вимог.

Скільки дітей осиротіли через війну в Україні

В Україні понад 60 тисяч дітей втратили батьків через повномасштабне вторгнення Росії. У спеціальних закладах перебуває більш як п'ять тисяч сиріт.

"У нас більшість з 67 тисяч дітей, які втратили батьків, виховуються у родинах. Тобто їх взяли до себе родичі: тітки-дядьки, дідусі-бабусі тощо. Тільки 5,5 тисяч дітей перебувають у різних закладах", — заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

За її словами, в Україні відбувається перехід з інтернатної системи на сімейні будинки, щоб діти могли відвідувати школи та жити в родині. В інституціях здебільшого проживають діти, які мають батьків, не позбавлених прав. Тобто це соціальне сирітство.

Водночас посадовиця наголосила, що на дитину, яка виховується в інтернаті, сукупно витрачається більше коштів, це кошти з обласних бюджетів. Натомість родинам платить державний бюджет, і це немалі кошти.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні загинули та були поранені майже дві тисячі дітей. В середньому щодня окупанти травмують двох маленьких українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.05.2024 17:10