Фото: Pixabay

В Україні суттєво подешевшав популярний овоч

Попри міжсезонне скорочення поставок, українські тепличні комбінати знижують ціни на огірки. Згідно з даними щоденного моніторингу, на сьогодні відповідна продукція вже надходить у продаж практично удвічі дешевше, ніж тижнем раніше. Тим часом самі виробники не виключають того, що, якщо ситуація найближчими днями не зміниться, вони будуть змушені й далі знижувати відпускні ціни в цьому сегменті.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Чому в Україні здешевшали огірки

Попри те, що багато тепличних комбінатів вже завершили реалізацію огірків першого обороту і відновлять роботу тільки на початку вересня, ціни на тепличну продукцію інтенсивно знижуються, оскільки на ринок у достатній кількості надходить плівковий огірок та продукція з відкритого ґрунту, ціни на яку є значно нижчими, ніж на огірок зі стаціонарних тепличних комбінатів.

"Так, сьогодні тепличний огірок надходить у продаж по 8-21 гривень за кілограм (0,22-0,57 долара за кілограм), хоча ще наприкінці минулого робочого тижня ціни на цю продукцію стартували від 20 гривень за кілограм (0,55 гривні за кілограм). Водночас ціни на плівковий огірок і продукцію з відкритого ґрунту стартують від семи гривень за кілограм (0,19 долара за кілограм). При цьому важливо враховувати, що пропозиція такої продукції стрімко зростає, що в умовах невисоких темпів збуту чинить істотний тиск на ринок", — пояснюють фахівці.

Що буде з цінами у майбутньому

Наразі ціни на огірок в Україні вже опустилися в середньому на 31% нижче торішнього рівня в аналогічний період. При цьому більшість операторів ринку прогнозують подальше здешевлення в даному сегменті вже на початку вересня, коли більшість українських тепличних комбінатів вийдуть на ринок з другим оборотом огірка.

Нагадаємо, що ціна на гречку в Україні повернулась до довоєнного рівня. У порівнянні з минулим роком вона зменшилась на 53% і становить 44,4 гривні за кілограм. Відносно низьку вартість пояснюють тим, що на ринку пропозиція перевищує попит. Тим паче, за інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства, минулоріч в Україні на 30% зросли посіви гречки у порівнянні з довоєнними роками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.08.2023 04:20