Фото: Defense Express

В Україні могли вперше збити російську ракету "Кинджал": розслідувачі опублікували докази

Збройні сили України могли вперше успішно збити російську гіперзвукову ракету Х-47 "Кинджал". Це нібито сталося 4 травня близько 02:40 у небі над Києвом.

Про це повідомляє Defense Express.

Про атаку Києва у цю ніч офіційно повідомила Київська міська військова адміністрація. В атаці, окрім дронів-камікадзе Shahed, були й ракети — "ймовірно балістичного типу". 

Журналісти отримали фото уламків ракети без бойової частини, які впали на стадіоні у Києві. На світлинах видно носовий обтічник, який максимально схожий з тим, який використовується саме у ракеті Х-47 "Кинджал".

Альтернатива у вигляді Х-22 має іншу носову частину, з овальними переходами. Також зафіксований на фото обтічник збитої ракети відрізняється й від балістичної ракети ОТРК "Іскандер", який "товстіший". На уламку видно, що він отримав ураження з пробиттям, що дозволяє оцінити товщину матеріалу, який необхідний для того, щоб витримати високу температуру під час розгону до гіперзвукової швидкості. А також вказує на те, що перехоплення було доволі ефективним зі знищенням бойової частини ще у повітрі. З цим й пов'язаний потужний вибух, який чули кияни уночі 4 травня.

Фото збитої російської ракети Кинжал

Фото: Defense Express

Аналітики зазначають, що "Кинджал" хоча й розганяється до гіперзвукових швидкостей внаслідок прискорювача, але під час атаки заходить на ціль за балістичною траєкторією та має хоча й високу, але далеко не гіперзвукову швидкість. А Україна вже офіційно отримала засоби, які можуть боротися з балістичними цілями — ЗРК Patriot, й вочевидь, успішно їх використала.

Зазначимо, що ЗСУ офіційно не підтверджували інцидент.

Що відомо про ракети "Кинджал"

Вони можуть летіти зі швидкістю, яка у десять разів вища за швидкість звуку, і можуть маневрувати в польоті. Дальність польоту сягає 2000 км, а у випадку запуску з літака — 3000. Такі ракети здатні вражати рухомі й нерухомі об’єкти. Бойова частина — 500 кг тротилу. Системам ППО складно збити "Кинджал", бо ракета після запуску підіймається вгору на 20 км, а потім падає на ціль. Носіями ракет "Кинджал" є літаки МіГ-31К, Ту-22М, Ту-160. "Кинджал" є доволі дорогою й обмеженою в кількості зброєю. Станом на березень ЗСУ повідомляли про півсотні таких ракет на озброєнні у РФ.

Нагадаємо, загалом окупанти вночі 4 травня застосували до 24 ударних дронів Shahed-136/131. Силами та засобами Повітряних сил, у взаємодії протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищено 18 ударних БпЛА. У поліції показали уламки дронів та ракет, які знайшли у різних районах Києва.  

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.05.2023 12:58