Фото: Рixabay

В Україні змінили правила проходження техогляду авто: що нового

Влада продовжує впроваджувати реформу, яка спрямована на впорядкування сфери автомобільного транспорту — як приватного, так і комерційного. На черговому засіданні уряд ухвалив зміни до порядку проходження технічного огляду автотранспорту. Зміни мають зробити процес більш прозорим.

Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ. Відомство вказує, що всі зміни зафіксовані у постанові "Про внесення змін до постанов Кабінету міністрів України від 30 січня 2012 р. № 137 і від 31 травня 2012 р. № 512". Сам процес проходження техогляду не змінився, але чиновники внесли декілька нововведень, щоби підвищити якість техогляду та унеможливити низку зловживань.

Що нового буде під час техогляду автівок

У документі вказується, що в Україні запроваджується електронна форма протоколу перевірки. Тобто тепер мати паперову копію документа потрібно буде не обов’язково. Всі електронні документи будуть зберігатись у Державному реєстрі. Якщо ж власнику автотранспорту знадобиться паперовий документ, його можна буде надрукувати тільки на спеціальному бланку, який є платним. У такий спосіб у МВС хочуть боротися зі спробами підробляти протоколи техогляду, що зараз є поширеною проблемою.

До того ж технічний контроль транспортних засобів буде здійснюватися за умови відеофіксації. Нині техогляд проводять лише з фіксацією на фото, що, на думку влади, не повністю висвітлює увесь процес перевірки. Зберігати відеоматеріали повинна організація, яка проводить ТО. Матеріали при цьому будуть доступні через посилання у загальнодержавній базі даних. А органи державної влади, місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи зможуть отримати доступ до них за умови відповідного звернення.

У МВС пояснюють, що метою цього нововведення є унеможливлення проведення фіктивних перевірок технічного стану автотранспорту. Відомство сподівається, що такі зміни суттєво вплинуть на посилення безпеки дорожнього руху. Зокрема, це має зробити більш надійними маршрутки, автомобілі таксі та вантажний автотранспорт, яким доведеться проходити повноцінне ТО.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко анонсував новації в сервісах купівлі та продажу автомобілів. Процеси планують перевести в онлайн-формат для зручності громадян та мінімізації хабарів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.06.2023 06:29