Фото: Depositphotos

В Україні з’являться електронні ветпаспорти: що варто знати власникам домашніх тварин

В Україні запровадять електронні ветеринарні паспорти для домашніх тварин. Документ буде доступний у застосунку "Дія". 

Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Денис Башлик на найбільшому фестивалі для власників собак "Песики Фест" у Києві, передає Мінагрополітики.

В Україні започатковано проект із запровадження ідентифікації та реєстрації домашніх тварин, ініційований Міністерством аграрної політики та продовольства спільно з Держпродспоживслужбою та Мінцифрою. Він передбачає зміни в процедурі видачі ветеринарних паспортів та їх диджиталізації.

Башлик пояснив, що раніше видавати офіційні документи для тварин мали право тільки державні заклади ветеринарної медицини. Після запуску даного проекту "видача ветеринарних документів стане диджиталізованою, прозорою та доступною послугою". До того ж отримати паспорти державного зразка можна буде не тільки в державних, а й у приватних ветклініках, які долучаться до проекту.

Також власники домашніх тварин зможуть зареєструвати свого улюбленця під час візиту до ветеринарного лікаря в Єдиному державний реєстр домашніх тварин — таким чином буде сформовано електронний ветеринарний паспорт. У ньому зберігатиметься вся інформація про тварину включно з історією щеплень, тому у разі втрати паперового ветеринарного паспорта ці дані можна буде відновити з реєстру. До того ж реєстрація тварин дозволить полегшити пошук загублених котів, собак та тхорів, їх ідентифікацію та повернення власникам.

"Проект є першою цифровою ініціативою держави в сфері ветеринарної медицини, і головною інновацією для власників у майбутньому стане поява електронних ветпаспортів у "Дії", — пояснив Башлик.

За його словами, проект реалізується у два етапи. Перший — розпочнеться цієї осені. Саме восени буде запущено Єдиний державний реєстр домашніх тварин та відкрито реєстрацію для власників тварин, що відбуватиметься під час візиту до ветеринарного лікаря. Послуга надаватиметься безкоштовно державними і ліцензованими приватними ветеринарними лікарями, які стали учасниками проекту та мають доступ до реєстру (перелік таких лікарів по всій Україні можна буде побачити на мапі ветклінік на порталі проекту pet.gov.ua).

Під час другого етапу, коли реєстрація домашніх тварин стане масовою і реєстр достатньо наповниться, команда проекту реалізує відображення ветеринарних паспортів зареєстрованих тварин у застосунку "Дія".

Нагадаємо, раніше в Кабміні відреагували на петицію про створення зоополіції. В уряді вважають недоцільним створення в правоохоронних органах Національної поліції окремих підрозділів для захисту тварин від жорстокого поводження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.09.2024 01:30