В Україну не пустили російського правозахисника Удота

25 СЕРПНЯ 2018 15:37

Українські прикордонники відмовили у в'їзді російському правозахиснику, члену Ради руху з захисту прав виборців «Голос» Роману Удоту, коли той спробував виїхати до Києва під час 7-годинного очікування між рейсами під час транзитного перельоту з Тбілісі до Вільнюса з пересадкою в аеропорту «Бориспіль», повідомляє Інтерфакс.

«До Києва не пустили. Причина не зрозуміла», - написав Р.Удот на своїй сторінці в соцмережі Facebook у суботу.

Пізніше він записав відеозвернення, в якому розповів, що «прилетів уранці до Києва, хотів побувати на Хрещатику, зателефонувати друзям, хто буде вільний, зустрітися, ввечері полетіти далі у своїх справах, о 7.35 увечері у мене був літак».

«Раптом мене зупиняють на кордоні. У принципі, це очікувано, країна перебуває в досить серйозній ситуації, і нічого дивного, що людей досить багато перевіряють. Я все розповів, як є, досить докладно. Несподівано перевірка затягнулася ... Зрештою ... мені відмовили у в'їзді, тому що я не назвав мети свого візиту, хоча вона була 100-відсотково туристична, зустріч із друзями, не знаю, як це назвати», - сказав Р.Удот, зазначивши, що співробітники Держприкордонслужби були ввічливими.

За його словами, його супроводили в термінал, де він зміг поїсти, проте забрали документи, які пообіцяли повернути перед вильотом. Також змусили залишити багаж у неохоронюваному приміщенні, проте пізніше його повернули.

«Вони більше від мене страждають, ніж я. Повірте. Не відставав від прикордонників, доки не возз'єднався з багажем. Паспорт повернуть лише перед вильотом. Тож це ми тестуємо систему, а не вони нас», - написав Р.Удот.

Як повідомлялося, Р.Удот в 2014 році брав участь у президентських виборах в Україні в травні 2014 року як старший експерт із питань спостереження за виборами Європейської платформи за демократичні вибори.

Події, 25.08.2018 15:37