В якій країні у новонароджених більше шансів вижити?

27 ГРУДНЯ 2018 10:28

Найсприятливіша країна для новонароджених - Японія. Там вмирає лише один з 1 111 немовлят. Найгірші справи в Пакистані: там гине один з кожних 22 народжених дітей.

У першій десятці країн, де успішно борються з дитячою смертністю - Естонія і Білорусь. Це дані з дослідження, яке в цьому році провели фахівці Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Воно показує, наскільки великий розрив в цій області в глобальному масштабі.

За даними авторів дослідження, у дітей, що народилися в благополучних країнах, в 50 разів більше шансів вижити в перші місяці, ніж там, де рівень дитячої смертності високий. Більшість таких держав знаходиться в Африці на південь від Сахари, де внаслідок бідності, конфліктів і слабкості державних інститутів у вагітних жінок набагато менше можливостей отримати необхідний догляд і допомогу.

Автори дослідження стверджують, що якщо до 2030 року бідні країни змогли б зрівнятися по тому показнику з багатими, то було б врятовано 16 мільйонів дитячих життів.

Головні причини дитячої смертності - недоношеність, ускладнення під час пологів і інфекції, такі як пневмонія або сепсис. Багато з них можна ліквідувати - для цього потрібні досвідчені акушерки і відповідні умови, включаючи наявність чистої води і засобів дезінфекції.

Важливий фактор виживання новонароджених - грудне вигодовування в перші години життя, контакт з матір'ю і повноцінне харчування.

А між тим, якщо в Норвегії, наприклад, на кожні 10 тисяч жителів припадає 218 лікарів, медсестр і акушерок, то в Сомалі це співвідношення - 1 лікар на 10 тисяч осіб.

У році, що минає ЮНІСЕФ запустив глобальну кампанію «Життя кожної дитини». Це заклик до урядів, медикам, спонсорам, бізнесменам, сім'ям вжити всіх заходів для того, щоб кожен з'явився на світ дитина залишилася живою.

Суспільство, 27.12.2018 10:28