В ЮНЕСКО отримали петицію на захист Байкалу

06 СЕРПНЯ 2018 21:52

Більше 2 400 росіян підписали петицію на захист озера Байкал від масової вирубки лісів і направили її в ЮНЕСКО. Вони закликали ввести обмеження на експорт деревини з району озера, яке включено до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Автори петиції, спрямованої в ЮНЕСКО, стурбовані «варварськими» вирубками лісу навколо Байкалу.

За їх словами, гектари найцінніших порід дерева відправляються на експорт до Китаю. У петиції підкреслюється, що від масової втрати лісів «велике озеро» міліє і вмирає.

Озеро Байкал - найглибше і найдавніше озеро планети: йому 25 млн років, а глибина озера сягає 1 700 м. Байкал називають «Галапагос Росії» - і не тільки через поважний вік. Там склалася унікальна - навіть за світовими мірками - прісноводна екосистема, вивчення якої має найважливіше значення для розуміння еволюції життя на Землі. Озеро містить майже 20 відсотків усіх запасів прісної води в світі, не рахуючи льодовиків. Навколишні його райони також підлягають захисту.

Байкал був включений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1995 році. З тих пір експерти Організації уважно стежать за станом озера. Остання доповідь по Байкалу Росія представила в лютому цього року. Обговоривши ситуацію на останній сесії в червні-липні, Комітет Всесвітньої спадщини зробив висновок, що озеру також загрожують пожежі, видобуток копалин, незаконний промисел, туризм та забруднення.

У петиції міститься вимога ввести мораторій на вируб лісів в районі Байкалу і ввести обмеження на експорт деревини. З ЮНЕСКО повідомляють, що зміст петиції доведено до відома Центру Всесвітньої спадщини Організації, відповідних відомств в Російській Федерації, а також Міжнародного союзу з охорони природи.

Світ, 06.08.2018 21:52