Вчені назвали причину самого масового вимирання в історії Землі

17 КВІТНЯ 2019 09:32

Фахівці американського Університету Цинциннаті і Китайського університету геологічних наук з'ясували, що істиною причиною найбільшого за всю історію Землі масового вимирання (відомого як Пермське) стали виверження вулканів.

Їх центр знаходився на території сучасної Сибіру. а викиди тривали сотні тисяч років. Причому лава витікала не тільки з вулканів, а й зі звичайних тріщин в земній корі.

Такі висновки були зроблені на основі досліджень стародавніх морських відкладень по всьому світу. Кожному зразку близько 252 мільйонів років, і всі вони містять в собі сліди ртуті, випущеної в атмосферу при згорянні запасів вугілля. Разом з дощем це речовина потрапила в Світовий океан і відклалося в утвореннях на дні.

Вивчення таких відкладень дозволило з'ясувати, що під час Пермського вимирання в атмосферу було викинуто близько 3 мільйонів кубічних кілометрів попелу. Це призвело до підвищення середньої температури на планеті приблизно на десять градусів, збільшення кислотності морів, а також подальшого вимирання і порушення харчових ланцюжків, йдеться в дослідженні в журналі Nature Communications.

Нагадаємо про те, що сталося 251 мільйон років тому – Пермське вимирання, вважається найгіршим в історії Землі. Тоді не стало 70% видів всіх живих істот на суші і 96% - в морі. При цьому збіднення біологічного різноманіття розтягнулося на 60 тисяч років.

Технології, 17.04.2019 09:32