Вчені під поверхнею Землі знайшли дно стародавнього океану

Науковцям вдалося відкрити стародавнє дно океану, яке може охоплювати земне ядро. Тонкий, але щільний шар розташований на близько 2900 кілометрів нижче поверхні Землі — на межі ядра і мантії.

Про це повідомляє Science Alert.

Щоб виявити стародавнє дно океану, геологи використали 15 станцій моніторингу, які були поховані в льодах Антарктиди. Вони здійснювали для картографування сейсмічних хвиль від землетрусів протягом трьох років. Те, як ці хвилі рухаються і відскакують, показує склад матеріалу всередині Землі.

"Товщина матеріалу варіюється від декількох кілометрів до десятків кілометрів. Це говорить про те, що ми бачимо гори в ядрі, які в деяких місцях в п'ять разів перевищують висоту гори Еверест", — кажуть вчені.

На думку дослідників, ці шари, ймовірно, є океанічною корою, яка похована мільйони років тому. Також припускають, що стародавня океанічна кора могла бути "обгорнута" навколо всього ядра. Однак сьогодні науковці не можуть стверджувати це достеменно. Майбутні сейсмічні дослідження зможуть доповнити загальну картину.

дно стародавнього океану

Фото: sciencealert.com

Дослідники кажуть, що раніше земне ядро оберталося швидше, ніж мантія, проте ситуація змінилася. Згідно з останніми даними, з 2009 року обертання внутрішнього ядра нашої планети сповільнюється. Не виключено, що воно може взагалі припинитися й навіть почати рухатися у зворотньому напрямку. Та науковці заспокоюють: це не завдасть відчутного впливу на магнітне поле Землі.

Нагадаємо, раніше космічний телескоп Джеймса Вебба виявив екзопланету Смертріос, яка є схожою на Юпітер. Рік на ній триває лише три земні дні. А через близькість до Юпітера температура в атмосфері Смертріоса сягає 2700 градусів за Фаренгейтом (1425 градусів за Цельсієм), що втричі перевищує температуру поверхні найгарячішої планети Сонячної системи Венери.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 22.04.2023 02:30