Фото: ДСНС України

Вчені попередили Туреччину про новий потужний землетрус: де він може статися

Геологи припускають, що в Туреччині найближчим часом може статися новий потужний землетрус. Прогнозують, що землю сколихне в північно-західній частині Туреччини, поблизу Стамбула.

Про це пише Euractiv.

ЗМІ пишуть, що прогнози геологів мають спонукати місцеву владу вже зараз почати підготовку до мінімізації наслідків стихії.

Журналісти також нагадали, що Стамбул є найбільшим турецьким мегаполісом з населенням 16 млн людей. Місто розташоване біля розломів, які проходять через всю країну. Це робить місцевість сейсмонебезпечною. Відгалуження Північно-Анатолійського розлому проходить через Мармурове море на південь від Стамбула. Два землетруси з різницею в три місяці сталися в регіоні в 1999 році й забрали життя майже 20 тис. людей.

Відтак, сильний землетрус у Стамбулі може призвести до важких наслідків.

"Це промисловий центр. Руйнування такого масштабу тут спричинять набагато серйозніші наслідки, які призведуть до руйнування країни", — сказав заступник генсека Стамбульського муніципалітету Бугра Гекче.

За словами політика, у зв'язку з можливим землетрусом влада Туреччини повинна розглядати це як проблему національної безпеки, визначити пріоритети і виділити ресурси.

Експерти також наголошують на необхідності підготовки мегаполіса до сильного землетрусу.

Землетруси у Туреччині

Вранці 6 лютого Туреччину сколихнув землетрус магнітудою 7,8. Президент країни Реджеп Таїп Ердоган оголосив тримісячний надзвичайний стан у десяти провінціях, які найбільше постраждали від землетрусу.

Відомо також, що внаслідок землетрусів у Туреччині геологічний щит зрушився на три метри. Загальна величина розлому склала щонайменше 150 кілометрів. Президент Національного інституту геофізики та вулканології Італії (INGV) Карло Дольоні пояснив, що "це ніби Туреччина зрушила на південний захід". За словами Дольоні, загальна величина розлому склала щонайменше 150 кілометрів, "все сталося за кілька десятків секунд".

Туреччина та Сирія продовжують ліквідовувати наслідки потужних землетрусів. За останніми даними, кількість загиблих від стихії перевищила 50 тисяч осіб.

У середу, 1 березня, у Туреччині стався ще один потужний землетрус. Підземні поштовхи сягнули 5,6 бала. Відомо про щонайменше двох загиблих.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.03.2023 17:36