Фото: Pixabay

Вчені пояснили, що буде з людиною після удару блискавки

Більшість людей, яких уразила блискавка, вмирають миттєво через зупинку серця. Медики пояснюють це високою електричною напругою, яка порушує природний ритм серцевого м'яза. Крім цього, у людей, уражених блискавкою, можуть бути розірвані барабанні перетинки через вхідну хвилю тиску, а також паралізована дихальна система. Нерідко люди отримують опіки через загоряння одягу. 

Однак, як пише Live Science, блискавка вбиває не всіх своїх жертв: близько 90% постраждалих виживають. Видання вказує, що удар блискавки може пройти крізь  тіло за частки секунди — часто це навіть замало часу, щоб залишити слід.

Що відбувається в організмі після удару блискавки

Так, за даними вчених, люди, які вижили після удару блискавки, отримують низку негативних змін у функціонуванні організму. Це, зокрема:

  • пошкодження нервової системи;
  • посттравматичний стресовий розлад (ПТСР);
  • неврологічні симптоми, "схожі на травми після струсу мозку, які отримують футболісти", такі як порушення суджень і труднощі з концентрацією уваги.

Фахівець з грозобезпеки та професор медицини невідкладних станів в університеті Іллінойди в Чикаго Мері Енн Купер пояснила, що поки незрозуміло, як саме відбуваються ці травми головного мозку з огляду на невелику кількість ударів блискавки та відносний брак фінансування для досліджень. Проте експерти вважають, що вони, ймовірно, спричинені комбінацією розриву тканин від струму та тупої травми від різкої зміни барометричного тиску.

Ті, хто вижив після удару блискавки, повідомляють про втрату пам'яті, хронічний нервовий біль, депресію. Дехто навіть вважає, що у нього з'явилися "екстрасенсорні здібності", такі як передбачення.

У постраждалих внаслідок удару може з'явитися на тілі візерунок у вигляді папороті. Його ще називають "фігура Ліхтенберга". Науковці вважають, що він виникає через витік рідини з пошкоджених кровоносних судин у навколишні тканини.

Рекордсмен за кількістю ударів блискавкою

Світовий рекорд за кількістю ударів блискавкою належить наглядачу національного парку Шенандоа, що у штаті Вірджинія, Рою Саллівану. З 1942 по 1977 рік Саллівана сім разів ударяла блискавка. Хоча він і отримував опіки від займання волосся та одягу, пережив усі сім ударів. Чоловік помер, наклавши на себе руки у 1983 році — коли йому було 72.

А ось чоловік на ім'я Стів Машберн, який отримав ураження хребта після удару блискавки в 1969 році, розповідає, що суїцидальні думки є ще одним симптомом, з яким стикаються ті, хто вижив після удару блискавки. Також вони можуть відчувати сильний біль і проблеми з відновленням після цієї події. Нині Машберн керує міжнародною групою підтримки для тих, хто вижив після удару блискавки.

Будь-яка людина поблизу місця удару блискавки може стати жертвою електричного струму. Пані доктор Купер радить, щоб не стати жертвою удару блискавки, під час грози ховатися у безпечне місце і перебувати там приблизно півгодини.

Нагадаємо, на початку липня у Карпатах на горі Говерла через удар блискавки загинули двоє людей. Серед них дитина. Жінка, яка була разом із ними, перебувала у шоковому стані.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 19.07.2023 04:45