Вчені придумали як розібратися з супербактеріями, раком і грибками

20 СЕРПНЯ 2018 13:06

Смертельно небезпечний патоген - стійкий золотистий стафілокок - відомий тим, що швидко поширюється і не боїться антибіотиків. На щастя, розроблений новий метод боротьби, який взагалі виключає застосування антибіотиків, передає Science Daily.

Вчені Університету Цинциннаті запропонували використовувати світло для активації кисню, що знищує стафілокок. За словами експертів, метод можна застосовувати для боротьби і з іншими патогенами, а також з раком.

Ідея така: беруться фотосенсибілізатори, в основному молекули барвників, які порушуються при впливі світла. Ці фотосенсибілізатори перетворюють кисень в реактивні форми кисню, атакуючі бактерії.

Був створений гібридний фотосенсибілізатор, що містить наночастки благородного металу з амфіфільними полімерами для захоплення молекулярних фотосенсибілізаторів. Метал підсилює потенціал фотосенсибілізатора, стимулюючи вироблення більш реактивні форми кисню, одночасно концентруючи фотосенсибілізатори в одному місці (дозволяє краще пробивати бактеріальну стінку).

Що важливо, гібридний фотосенсибілізатор можна виробляти в формі спрею або гелю. Ними буде зручно обробляти робочі поверхні, рани, шкірні покриви, уражені раком або грибком.

Технології, 20.08.2018 13:06