Вчені розповіли про новий тип планет, схожих на око людини

27 ГРУДНЯ 2018 13:05

Всесвіт - це справді дивовижне місце. Астрономи відкрили вже таку кількість унікальних небесних тіл, яке не снилися жодному фантастові. Екзопланети, супер-землі, гарячі Юпітери, міні-Нептуни і так далі. Але, здається, що може існувати і набагато більш витончена форма. Вчені припускають, що у Всесвіті є планети у вигляді очного яблука, повідомляє Technology News World.

Насправді все не так дивно, як здається на перший погляд. Поява таких планет пов'язана з синхронним обертанням. Синхронне обертання - це явище, при якому планета обертається навколо своєї осі з тією ж швидкістю, з якою відбувається обертання по орбіті навколо найближчої зірки. В такому випадку виходить така ситуація, що планета завжди звернена до своєї зірки однієї і тієї ж стороною. Причому за прикладом далеко ходити не треба. Буквально «під боком» у Землі точно таким же чином поводиться Місяць.

Але чому тоді супутник нашої планети не схожий на очне яблуко? Вся справа в тому, що місяць - це, якщо висловлюватися абстрактно, «величезний сухий кругляк». У випадку з земле-подібною планетою, на якій є вода і суша, ситуація буде іншою. На такій планеті (на відміну від Землі) на одній стороні завжди буде день, а на іншій - ніч.

Більш того, там не буде припливів або відпливів. Буде свого роду планета з максимально висушеною стороною, в той час як протилежна частина стане центром скупчення рідини. При цьому в таких суворих умовах може навіть існувати життя.

Технології, 27.12.2018 13:05