Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені пояснили, як люди обирають собі друзів

Науковці з Вейцманівського інституту в Ізраїлі провели дослідження, яке змінило уявлення про те, як люди обирають собі друзів. Ключовим фактором є запах тіла, адже саме він відіграє значну роль у соціальних взаємодіях між людьми.

Як повідомляє Science Advances, дослідники за допомогою спеціального пристрою, який називається "електронний ніс", проаналізували запах одягу різних людей. Варто наголосити, що в дослідженні йдеться не про запах парфумів, мила чи неприємний запах, пов'язаний з поганою гігієною у людини, а саме про природний запах тіла, який у кожної людини унікальний та сприймається індивідуально.

Зазначається, що загалом у дослідженні взяли участь 235 учасників, а саме: 135 жінок і 100 чоловіків віком від 20 до 42 років. Відповідні проби відбиралися у двох групах добровольців: в одній були люди, які між собою знайомі, у другій — незнайомці. Науковці розбили добровольців на пари та попросили трохи поспілкуватися. Згодом вони з'ясовували, чи сподобалися люди одне одному та, чи змогли б вони стати друзями.

"Учасникам дослідження було надано мило без запаху для душу. Людей проінструктували використовувати лише надані їм предмети та уникати іншого мила та використання лосьйонів, дезодорантів, антиперспірантів, парфумів, одеколонів тощо", — йдеться у повідомленні.

Згідно з результатами дослідження, у 71% випадків незнайомці зі схожими запахами позитивно оцінювали одне одного. Вчені наголошують, що люди, ймовірніше, побудують дружні стосунки з тими, хто має схожий з ними запах.

Водночас люди покладаються на інші, більш важливі сигнали при прийнятті соціальних рішень. Однак результати дослідження показують, що людський ніс грає більшу роль у виборі друзів, ніж вважалося раніше. За словами науковців, люди підсвідомо шукають друзів, які схожі на них самих. Запах тіла, як і інші фізичні та психологічні характеристики, можуть бути одним з критеріїв такої схожості.

"Навіть незнайомі люди можуть викликати у нас симпатію та інтерес, якщо їхній запах схожий на наш. І навпаки, навіть приваблива людина може відштовхнути нас на підсвідомому рівні, якщо її запах не відповідає нашим "нюховим" уподобанням", — наголошують вчені.

Нагадаємо, раніше австралійські вчені з'ясували, чому їжа в космосі змінює свій смак. Так, згідно з новими даними, умови мікрогравітації перетворюють звичні для людей страви на справжню лотерею смаків, ускладнюючи підтримку необхідного для здоров'я раціону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 04.08.2024 17:33