Фото: Pixabay

Науковці розповіли, який препарат може продовжити життя жінок

Колумбійські вчені заявили, що вже існують таблетки, які можуть зробити жінок фертильними ще на п’ять років. Це може допомогти жінкам жити довше.

Як повідомляє The Guardian, перші висновки науковців, які були отримані в результаті випробувань препаратів, були схожі на "мрію, яка збулася".

У ході дослідження вчені намагались з'ясувати, чи може імунодепресант рапаміцин уповільнити старіння яєчників у жінок, таким чином відстрочивши менопаузу та подовживши фертильність. Вчені також намагалися визначити, чи може цей препарат зменшити ризик виникнення захворювань, які пов'язані зі старінням. У дослідженні взяли участь 34 жінки у віці до 35 років. Науковці сподіваються, що у майбутньому до цієї наукової роботи доєднаються понад 1000 жінок.

За словами професора Колумбійського університету Юсін Су, рапаміцин може уповільнити старіння яєчників на 20%. Водночас препарат може викликати до 44 побічних ефектів. Йдеться про легку нудоту, головний біль, високий тиск та виникнення інфекційних захворювань. Втім, учасники дослідження повідомили, що у них покращилася пам’ять та стало більше енергії. Також жінки запевняли, що якість їх волосся та шкіри покращилась. 

Вчені наголошують, що яєчники вивільняють яйцеклітини безперервно. Жінки втрачають близько 50 яйцеклітин щомісяця, але при цьому лише одна досягає овуляції. Невелика тижнева доза рапаміцину сповільнює роботу яєчників, тому вони вивільняють лише 15 яйцеклітин на місяць. Вчені підрахували, що це сповільнює старіння органів на 20%.

"Результати цього дослідження — першого в історії людства, викликають захоплення", — наголосив Юсін Су.

Вчений додав, що ці перші результати означають, що тепер людство має шанс використовувати рапаміцин для уповільнення старіння яєчників і, таким чином, відстрочення менопаузи, а також подовження тривалості життя жінки та покращення її здоров’я та якості життя.

"У певному сенсі наші результати надто гарні, щоб бути правдою, втім, рапаміцин дуже добре вивчений, ми знаємо, що вони правдиві", — додав професор.

Видання зазначає, що імунодепресант рапаміцин, який зазвичай використовується після операцій для запобігання відторгненню трансплантованого органу, може збільшити тривалість життя людей на 9-14 %. При цьому він зміцнює імунну систему та органи людини, стан яких погіршується з віком. 

Нагадаємо, раніше видання Nature повідомляло, що вчені з Імперського коледжу Лондона встановили, що блокування вироблення певного білка в організмі мишей зміцнює імунітет та продовжує життя гризунів на 25%. Відповідний білок виробляється і в людському організмі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 26.07.2024 10:36