Фото: Pixabay

Вчені виявили несподівану користь оливок

Еленолова кислота, яка міститься в оливках, може бути ефективною у лікуванні ожиріння та діабету другого типу. Такого висновку дійшли американські науковці з Virginia Tech.

Як повідомляє Sciencealert, вчені, провівши дослідження на мишах, з'ясували, що після одного тижня вживання тваринами еленолової кислоти у них знижувався рівень цукру в крові так само, або навіть краще, ніж від приймання провідних лікарських засобів.

"Доступні ліки проти ожиріння неефективні для підтримки нормальної ваги. Вони дорогі та/або несуть потенційні довгострокові ризики для здоров'я. Наша мета полягала в тому, щоб розробити безпечніші, дешевші та зручніші багатоцільові агенти, які можуть запобігти виникненню метаболічних розладів і діабету другого типу", — зазначив дієтолог з Virginia Tech Донгмін Лю.

Вчені наголошують, що у попередньому дослідженні, яке було проведене на мишах з лабораторії, виявилось, що еленолова кислота стимулює вивільнення двох метаболічних гормонів, які допомагають організму відчути, коли потрібно припинити вживати їжу, сигналізуючи мозку про насичення.

Водночас дослідники описують у своїй презентації, що мишам, які мали діабет другого типу та ожиріння, давали еленолову кислоту перорально. Доза, концентрація, частота та тривалість лікування наразі не розголошуються, як і кількість мишей, залучених до експериментів. Однак лише після одного тижня лікування миші важили значно менше і рівень цукру в крові тварин регулювався краще, ніж до лікування.

"Загалом наше дослідження показало, що еленолова кислота з оливок має перспективний вплив на вивільнення гормонів і метаболічний стан, особливо при ожирінні та діабеті", — додали вчені.

За словами дослідників, ця сполука імітує фізіологічні умови приймання їжі, щоб безпосередньо сприяти секреції кишкового метаболічного гормону, який допомагає регулювати енергетичний баланс і метаболічний стан організму. Еленолова кислота міститься в оливковій олії першого віджиму та зрілих оливках.

Науковці запевнили, що люди, ймовірно, не зможуть з’їсти достатню кількість оливок, аби отримати позитивний ефект, який вони спостерігали у своїх експериментах. Це пов'язано з тим, що олеуропеїн навмисно видалено з більшості оливкових продуктів, які споживають люди, через його гіркий смак.

"Ми не будемо знати, як концентрована еленолова кислота впливає на людей, доки не будуть проведені подальші дослідження. Наразі наука досліджує, як еленолова кислота впливає на метаболізм, відстежуючи її шлях через організм, що також надасть інформацію про її безпеку для клінічних випробувань у майбутньому", — додали у виданні.

Нагадаємо, видання Medical News Today повідомляло, що науковці з японського університету в місті Кобе припускають, що люди, які втрачають вагу внаслідок регулярних фізичних тренувань повільніше, ніж інші, мають нестачу певного білка. Вчені побачили зв’язок між відсутністю білка в ДНК та меншим спалюванням жиру під час та після фізичних навантажень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 20.10.2024 04:32