Вчені заново переписали і синтезували геном бактерії

02 КВІТНЯ 2019 09:15

Група дослідників з Швейцарської вищої технічної школи Цюріха адаптувала мінімальний геном бактерії Caulobacter crescentus для полегшення його синтезу de novo.

Щоб це зробити, дослідники замінили приблизно кожну шосту букву ДНК, але так, щоб при цьому не змінилися амінокислотні послідовності білків.

Після цих маніпуляцій з'ясувалося, що тільки 580 генів з 680 зберегли свою функціональність. Робота опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

В основу дослідження лягли відомості про мінімальному наборі генів, необхідних для Caulobacter crescentus. Звичайний геном цієї прісноводної бактерії складається з чотирьох тисяч генів, але в попередніх дослідженнях з'ясувалося, що тільки невелика їх частина життєво необхідні для виживання в лабораторних умовах - близько 680 ділянок, що включають в себе білок і РНК-кодують послідовності, а також регуляторні ділянки .

Незважаючи на постійне вдосконалення методів, синтезувати довгі молекули ДНК як і раніше досить складно, дорого і далеко не всяку послідовність можна синтезувати звичайним комерційним способом.

Технології, 02.04.2019 09:15