Вчені знайшли в португальській церкви XII століття новий вид грибка

29 СІЧНЯ 2019 15:07

Португальські вчені виявили на стінах Старого собору міста Коїмбра, об'єкта зі списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, невідомий вид грибка, який руйнує вапняк і зображення на ньому. Стаття з описом нового виду опублікована в журналі MycoKeys.

Старий собор Коїмбри (Sé Velha de Coimbra) - єдина в Португалії церква в романському стилі, досить добре збереглася з часів Реконкісти. Церква в історичному центрі міста була побудована в XII-XIII століттях. Жуан Труван (João Trovão) з університету Коїмбри вивчали зразки, взяті з вапнякових стін капели Санта-Марія в церкві, на предмет чорних дріжджоподібних грибів, які їх колонізували.

Ці гриби не тільки повільно руйнують самі стіни своїми гіфами, але і виробляють полісахариди, що прискорюють корозію. При цьому вони здатні виживати в найнесприятливіших умовах (зокрема, гриби стійкі до перепадів температури і нестачі поживних речовин), тому становлять особливу загрозу для пам'яток архітектури і мистецтва. 

За допомогою філогенетичного аналізу вчені з'ясували, що грибок, зібраний зі стін собору, відноситься до нового виду, який назвали Aeminium ludgeri, для нього також довелося створити новий рід і нове сімейство (Aeminiaceae).

Свою видову назву гриб отримав на честь давньоримського назви Коїмбри, Aeminium, і імені покійного колеги вчених. Гриб відноситься до порядку Capnodiales, родичі якого викликають чернь, грибкову хворобу рослин. Фізіологічні дослідження показали, зокрема, що грибок не стійкий до високих температур, але непогано переносить високу (20 відсотків) концентрацію солі.

Вчені припускають, що грибок міг потрапити в собор з вапняком, здобутим в довколишніх районах Ансан і Портуньюш. Такий вапняк використовувався також при будівництві королівського госпіталю в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела, але поки грибок цього виду виявлено тільки в Португалії і вважається ендеміком.

В кінці 2018 року італійські вчені з'ясували, що бактерії Staphylococcus і Bacillus і грибки Aspergillus і Penicillium можуть розвиватися на мальовничих полотнах. Дослідники виявили колонії цих мікроорганізмів на полотні XVII століття. Бактерії і грибки, мабуть, харчуються червоним лаковим пігментом або червоною і жовтою землею.

У той же час деякі бактерії з роду Bacillus пригнічують ріст мікроорганізмів, виявлених на картинах, і, ймовірно, можуть використовуватися для захисту полотен.

Технології, 29.01.2019 15:07