Великобританія посилює заходи безпеки судноплавства

12 ЛИПНЯ 2019 09:04

Влада Великобританії заявила про підвищений рівень загрози безпеки судноплавства в Перській затоці після інциденту, повідомляє Euro News.

Як стверджується, іранські катери намагалися захопити в Ормузькій протоці британський нафтовий танкер, але їм завадив фрегат Королівських ВМС, який  супроводжував його. Іранська влада називає ці звинувачення настільки ж неспроможними, як і ті, що звучать з боку США про порушення Іраном зобов'язань з ядерної угоді, що відзначив Джавад Заріф, міністр закордонних справ країни:

- Головна світова сила, найбільша політична сила в світі, член Ради керуючих і союзник інших членів Ради керуючих, США не змогли добитися від МАГАТЕ засудження Ірану. Америка відіграла свою роль у світовій політиці. Америка відчуває, що зазнала поразки в протистоянні на Близькому Сході. Звичайно, однією з причин поразки Америки стало опір народу і опір Ісламської Республіки.

Тим часом, обидва головні претенденти на пост прем'єр-міністра Великобританії говорять про необхідність зниження напруженості в регіоні Перської затоки.

- Дуже важливо, як я вважаю, щоб всі британські судна, що ходять під прапором Великобританії чи ні, могли слідувати в міжнародних водах Перської затоки і в інших місцях в цілковитій безпеці, - заявив Борис Джонсон, екс-міністр закордонних справ Великобританії.

- Ці події, звичайно, викликають заклопотаність, але я також дуже пишаюся Королівським флотом і тією роллю, яку він зіграв в забезпеченні безпеки британського судна, - зазначив Джеремі Хант, міністр закордонних справ Великобританії. - Ми продовжуємо дуже уважно стежити за ситуацією.

Минулого тижня британські морські піхотинці затримали іранський танкер Grace 1 біля берегів Гібралтару. Причиною цього, як було заявлено, стало порушення режиму санкцій ЄС. Місцева поліція затримала капітана і старшого помічника судна. Іран назвав ці дії піратством і пригрозив відповідними заходами.

Світ, 12.07.2019 09:04