Великобританія відмовиться від дизельних поїздів до 2040 року

01 ЛЮТОГО 2019 17:52

Британські залізниці до 2040 року повністю відмовляться від використання дизельних поїздів, йдеться в повідомленні уряду Великобританії.

Це буде зроблено для того, щоб знизити обсяги викидів вуглекислого газу. В рамках програми щодо відмови від дизельних поїздів влада має намір профінансувати декілька проектів по впровадженню більш екологічного залізничного транспорту.

На першому етапі влада вибрала п'ять проектів, яким буде надано фінансування в розмірі 1,75 мільйона фунтів стерлінгів (2,3 мільйона доларів).

Залізниці Великобританії є найстарішими в Європі. Сьогодні в країні діють 15,8 тисячі кілометрів залізниць, з яких трохи більше 8 тисяч електрифіковані. На неелектрифікованих дорогах використовуються поїзди на дизельному паливі. За даними урядової робочої групи по декарбонізації транспорту, в 2016-2017 роках пасажирські поїзди Великобританії спожили 3,5 кіловат електроенергії і 501 млн літрів дизельного палива, що в сукупності еквівалентно 2,9 мегатонам вуглекислого газу.

Для вантажних складів аналогічні показники склали 58 мільйонів кіловат і 204 млн літрів дизельного палива відповідно. Це еквівалентно викидам 629 кілотонн вуглекислого газу.

В рамках програми щодо відмови від дизельних поїздів влади інвестували по 350 тисяч фунтів стерлінгів в п'ять проектів. Один з них передбачає розробку поїздів на водневих паливних елементах, другий - дворежимних локомотивів, здатних харчуватися від підвісних ліній електропередач або від вбудованих акумуляторів, а третій - повністю акумуляторних поїздів. Крім того, проекти передбачають створення поїздів з паровими турбінами, пар для яких буде генеруватися за рахунок спалювання водню, а також переклад вже наявних локомотивів на біопаливо.

Всі проекти, які отримали фінансування, знаходяться на етапі дослідних робіт. Пізніше влада має намір провести їх додаткову оцінку і профінансувати подальший розвиток деяких з них. Тим часом, на початку 2020-х років залізнична гілка Лейкс в Північно-Західній Англії почне використовувати гібридні потяги з харчуванням тягових електродвигунів від акумуляторів, які зарядили від дизель-генераторів.

Програма по декарбонізації залізниць сьогодні діє ще в декількох країнах світу. Так, з січня 2017 року в Нідерландах всі електропоїзди перейшли на використання вітряної електроенергії.

З осені минулого року в Німеччині на одному з маршрутів ходять водневі поїзда, розроблені і побудовані французькою компанією Alstom. Поки на німецьких залізницях використовуються два таких поїзди, але до 2021 року їх число буде доведено до 16.

Світ, 01.02.2019 17:52