Верховний комісар ООН: Голокост починався ні з газових камер, а зі стереотипів і забобонів

26 СІЧНЯ 2019 12:00

27 січня в ООН відзначають День пам'яті жертв Голокосту. У цей день в 1945 році солдати Червоної Армії звільнили фашістсткій концтабір Освенцим, відомий також як Аушвіц-Біркенау.

«Аушвіц-Біркенау був першим і найбільшим табором смерті в Польщі. Ті, кого не знищили в газових камерах, загинули, не витримавши рабської праці, голоду, хвороб і ... в результаті «медичних» експериментів», - йдеться в посланні Верховного комісара. Вона підкреслила, що, крім мільйонів євреїв, жертвами нацистських таборів стали сотні тисяч ромів та інвалідів, представників сексуальних меншин, військовополонених, політичних дисидентів і борців опору з окупованих європейських країн. 

Мішель Бачелет засудила сучасні прояви ненависті, расизму, ксенофобії та антисемітизму, наголосивши, що нерідко нападки на групи меншин здійснюються при активній підтримці національних лідерів. Вона також виступила із засудженням спроб поставити під сумнів, а то і заперечувати трагічні сторінки історії. 

«Ми всі разом повинні протистояти проявам ненависті. Ми повинні дати відсіч цій наростання хвилі антисемітизму, ксенофобії та інших спроб позбавити певні групи людей їх прав», - закликала головна правозахисниця ООН.

Вона нагадала, що Голокост починався ні з газових камер, а зі стереотипів і забобонів, і закликала покласти край людиноненависницькі прояви переваги.

Суспільство, 26.01.2019 12:00